Rosół wołowy
Opis
Rosół wołowy - zupa instant
ang. beef broth;
hiszp. caldo de carne vacuna;
niem. Rinderbrühe;
fran. bouillon de boeuf;
ros. мясное бульон;
Rosół bez wątpienia zasługuje na miano królowej wszystkich zup. To gęsty, esencjonalny wywar powstający przez wielogodzinne gotowanie wybranych rodzajów mięsa i kości z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw zielnych. Najczęściej bywa spożywany z makaronem, rzadziej - z kluskami lub ziemniakami, w zależności od różnic regionalnych. Niektórzy podają go również z klopsikami. Stanowi podstawę innych zup tworzonych przez dodanie wybranych składników smakowych, np. pomidorów czy ogórków, bywa również wykorzystywany do podlewania mięs w czasie duszenia, tworzenia sosów czy wytrawnych galaret.
Rosół wołowy w proszku to idealne rozwiązanie dla osób ceniących tradycyjne smaki, lecz niedysponujących czasem lub możliwościami ugotowania zwykłego rosołu. Wyróżnia się doskonale wyczuwalnym smakiem klasycznej wołowiny połączonym z aromatem warzyw i przypraw, a co najważniejsze: pozwala w zaledwie kilkanaście sekund wyczarować smaczną i pożywną zupę, przygotować podstawę sosu oraz poprawić walory smakowe takich dań jak gulasz czy zapiekanka. W formie stałej może być wykorzystany jako niestandardowa panierka do mięs zapiekanych, smażonych i grillowanych. Oszczędza czas spędzony w kuchni oraz przydaje się we wszystkich sytuacjach kryzysowych, gdy w ciągu kilku minut trzeba stworzyć smaczne danie dosłownie "z niczego". W odróżnieniu od bulionu warzywnego instant zawiera drobne kawałki warzyw, które w trakcie gotowania pęcznieją dodając aromatu gotowej potrawie.
Składniki rosołu wołowego w proszku
sól, maltodekstryna, cukier, aromat, tłuszcz palmowy, cebula, ekstrakt mięsa wołowego (2%), kurkuma, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), marchew, olej rzepakowy, nać pietruszki, pieprz czarny, pasternak, pietruszka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 185 kcal (774 kJ); tłuszcz 4,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g; węglowodany 35,1 g, w tym cukry 31,6 g; błonnik 1,4 g; białko 2,5 g; sól 50,8 g.
Sposób przygotowania rosołu wołowego w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g rosołu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | sól, maltodekstryna, cukier, aromat, olej roślinny (palmowy), cebula, kurkuma, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), marchew, olej rzepakowy, nać pietruszki, pieprz czarny, pasternak, pietruszka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |