Bulion wołowy
Opis
Bulion wołowy - zupa instant
ang. beef stock;
hiszp. caldo de carne vacuna;
niem. Rinderbrühe;
fran. bouillon de boeuf;
ros. мясное бульон;
Nazwa „bulion” warzywny wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z surowej włoszczyzny. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą obróbkę termiczną, podczas której wyciąg uzyskuje swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę.
Bulion wołowy instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru na bazie łaty, rostbefu i kości wołowych z dodatkiem warzyw. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Klarowny bulion wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacony dodatkiem gotowanych warzyw, makaronu, ryżu lub wybranego rodzaju mięsa. Idealnie nadaje się do wykorzystania jako podstawa innych dań wymagających długotrwałego duszenia, może być używany do przygotowania np. wytrawnych galaret, sosów i pilawów. Doskonale smakuje z dodatkiem siekanej pietruszki.
Składniki bulionu wołowego w proszku
sól, maltodekstryna, cukier, tłuszcz palmowy, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), cebula, aromat, skrobia pszenna, ekstrakt mięsa wołowego (2%), kurkuma, czosnek, olej rzepakowy, pieprz, barwnik: karmel E150c, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 190 kcal (795 kJ); tłuszcz 6,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g; węglowodany 27 g, w tym cukry 3,1 g; błonnik 0,7 g; białko 4,3 g; sól 50,7 g.
Sposób przygotowania bulionu wołowego w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g bulionu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek (instant) |
Skład | sól, maltodekstryna, cukier, olej roślinny (palmowy), hydrolizat białka roślinnego (sojowego), cebula, aromat, skrobia pszenna (natywna), ekstrakt mięsa wołowego (2%), kurkuma, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny, brawnik: karmel E150C, regulator kwaso |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |