Rosół grzybowy
Opis
Rosół grzybowy - zupa instant
ang. mushroom broth;
hiszp. caldo de setas;
niem. Pilzbrühe;
fran. bouillon de champignons;
ros. грибной бульон;
Rosół bez wątpienia zasługuje na miano królowej wszystkich zup. To gęsty, esencjonalny wywar powstający przez wielogodzinne gotowanie wybranych rodzajów mięsa i kości z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw zielnych. Najczęściej bywa spożywany z makaronem, rzadziej - z kluskami lub ziemniakami, w zależności od różnic regionalnych. Niektórzy podają go również z klopsikami. Stanowi podstawę innych zup tworzonych przez dodanie wybranych składników smakowych, np. pomidorów czy ogórków, bywa również wykorzystywany do podlewania mięs w czasie duszenia, tworzenia sosów czy wytrawnych galaret.
Rosół z grzybami w proszku to idealne rozwiązanie dla osób ceniących tradycyjne smaki, lecz niedysponujących czasem lub możliwościami ugotowania zwykłego rosołu. Wyróżnia się doskonale wyczuwalnym smakiem klasycznego wywaru mięsnego połączonym z aromatem warzyw, przypraw i suszonych grzybów leśnych. Pozwala w zaledwie kilkanaście sekund wyczarować smaczną i pożywną zupę, przygotować podstawę sosu oraz poprawić walory smakowe takich dań jak gulasz czy zapiekanka. W formie stałej może być wykorzystany jako niestandardowa panierka do mięs zapiekanych, smażonych i grillowanych. Oszczędza czas spędzony w kuchni oraz przydaje się we wszystkich sytuacjach kryzysowych, gdy w ciągu kilku minut trzeba stworzyć smaczne danie dosłownie "z niczego". W odróżnieniu od bulionu instant zawiera drobne kawałki warzyw i grzybów, które w trakcie gotowania pęcznieją dodając dodatkowego aromatu gotowej potrawie.
Składniki rosołu grzybowego w proszku
sól, skrobia pszenna, maltodekstryna, cukier, tłuszcz palmowy, suszone grzyby (3%), cebula, aromat, hydrolizat białka sojowego (roślinnego), marchewka, pasternak, pietruszka, pieprz czarny, barwnik: karmel E150c; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 202 kcal (845 kJ); tłuszcz 3,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g; węglowodany 41,3 g, w tym cukry 19,9 g; błonnik 3,2 g; białko 1,6 g; sól 44,3 g.
Sposób przygotowania rosołu grzybowego w proszku
Do 1 litra zimnej wody wsypać 20 g rosołu grzybowego instant i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | Sól, skrobia pszenna (natywna), maltodekstryna, cukier, aromaty, suszone grzyby (3%), olej roślinny (palmowy), cebula, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), marchew, pasternak, nać pietruszki, pieprz czarny, barwnik: Karmel E150c, regulator kwasowości: |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |