Bulion czosnkowy
Opis
Bulion czosnkowy - zupa instant
ang. garlic bouillon;
hiszp. caldo de ajo;
niem. Knoblauchbouillon;
fran. bouillon à l'ail;
ros. чесночный бульон;
Nazwa „bulion” wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z mięsa drobiowego, wołowego lub baraniego z dodatkiem warzyw i, niekiedy, ryb. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą, co najmniej 3 godzinną obróbkę termiczną. Tak dugi czas gotowania pozwala w pełni przeniknąć białkom i mikroelementom zawartym w mięsie do wywaru, przez co uzyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę.
Bulion czosnkowy instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru mięsnego z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Bulion czosnkowy to doskonały środek wzmacniający na przeziębienie. Może być również podawany jako samodzielne danie obiadowe – wówczas najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek i niewielkiej ilości tartego, żółtego sera. Bulion wyśmienicie nadaje się do wykorzystania jako podstawa do przygotowania wytrawnych galaret lub sosów mięsnych i gulaszów, jak również wywar do parzenia mięs wieprzowych (boczku, żeberek czy golonki). Może być używany do zalew i parzenia swojskich wędlin i innych domowych przetworów masarskich. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem pietruszki.
Składniki bulionu czosnkowego w proszku
Sól, maltodekstryna, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu; mąka pszenna, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), cukier, tłuszcz palmowy, kurkuma, czosnek (3,50%), pieprz czarny, majeranek, barwnik: karmel E150C; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 204 kcal (854 kJ); tłuszcz 3,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g; węglowodany 33,7 g, w tym cukry 22 g; błonnik 1,1 g; białko 2,9 g; sól 45,9 g.
Sposób przygotowania bulionu czosnkowego w proszku
Do 1 litra zimnej wody wsypać 20 g bulionu czosnkowego instant i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek (instant) |
Skład | Sól, maltodekstryna, wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu, skrobia pszenna (natywna), cukier, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), olej roślinny (palmowy), cukier, bulion, aromaty, kurkuma, pieprz czarny, majeranek, regulator kwasowości: kwase |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |