PRZYPRAWA DO WOŁOWINY
ang. seasoning for beef;
hiszp. condimiento para carne vacuna;
niem. Würze für Rindfleisch;
fran. assaisonnement de la viande bovine;
ros. приправа для говядины;
Wołowina zaliczana jest do mięs korzystniej wpływających na zdrowie niż popularna w naszym kraju wieprzowina. Zawiera niezbędne aminokwasy (które nie są produkowane przez nasz organizm), dużą ilość żelaza, kreatyny i cynku - związków wspomagających rozwój mięśni i pozytywnie wpływających na pamięć. Ponadto obfituje w kwas linolowy o właściwościach przeciwnowotworowych i niskokaloryczne (w porównaniu do innych rodzajów mięs) tłuszcze. Ze względu na obecność argininy korzystnie wpływa na samopoczucie i poprawia… zdolności seksualne. Tym niemniej wołowina należy do mięs o specyficznej strukturze i smaku wymagających szczególnej uwagi w prawidłowym doborze ziół, ponieważ nie wszystkie są w stanie w równym stopniu podkreślić jej naturalne walory smakowe.
Przyprawa do wołowiny opracowana została specjalnie z myślą o wydobyciu pełni smaku z mięsa wołowego oferowanego przez rodzimych dostawców. Przyspiesza proces dojrzewania mięsa i jego kruszenia, a tym samym umożliwia wydobycie pełnię walorów smakowych po krótszym okresie dojrzewania niż ma to miejscu w przypadku stosowania innych marynat. Konserwuje marynowane mięso i zapobiega nazbyt szybkiemu psuciu w warunkach chłodniczych. Doskonale wydobywa aromat mięs grillowanych, duszonych i gotowanych, dodaje mu pikantnej nuty i uwydatnia charakterystyczny smak mięs pieczonych. Można jej używać bezpośrednio przed przygotowaniem dania (do nacierania mięsa) lub w formie marynaty (po uprzednim zmieszaniu z olejem). Podkreśla smak zrazów, bitek i pieczeni wołowych oraz wszelkiego rodzaju sosów mięsnych.
SKŁAD: sól, cebula, papryka czerwona słodka, gorczyca biała, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy (4%), gałka muszkatołowa, tymianek czosnek, kumin, cukier, lubczyk;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kofty wołowe
300 g mielonej wołowiny
1 żółtko
1-2 łyżeczki przyprawy do wołowiny
olej
Sos pomidorowy z oliwkami
600 g pomidorów krojonych bez skórki (z puszki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g zielonych oliwek bez pestek
szczypta papryki chipotle
sól i pieprz do smaku
Mieloną wołowinę wymieszać z żółtkiem z dodatkiem przyprawy do wołowiny. Uformować podłużne kotleciki (kofty). Jeśli mięso jest zbyt gęste, można dodać do niego odrobinę zimnej wody. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kofty dokładnie z każdej strony. Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić w talarki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć około 2 minut. Dodać pomidory z puszki i doprawić do smaku papryką chipotle (uwaga, jest bardzo pikantna). Dodać ok. 50-100 ml wody, dołożyć kofty i całość dusić około 15 minut. Tuż przed zakończeniem gotowania dodać odsączone z zalewy oliwki. Podawać z kaszą kuskus lub ryżem.