Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

PRZYPRAWA WŁOSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 1,75 zł 1.75
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

PRZYPRAWA WŁOSKA

ang. Italian-cousine seasoning;
hiszp. especias para cocina italiana;
niem. Traditionelle Italienisch Gewürze;
fran. épices de cuisine italienne;
ros. Итальянская приправа;


Kuchnia rodem z półwyspu Apenińskiego powszechnie kojarzy się z orzeźwiającymi potrawami na bazie zapiekanych makaronów, mięsnych sosów, ryżu prażonego z warzywami, dojrzałych pomidorów i pikantnego czosnku, jak również pysznych serów i wina. Znana i ceniona na całym świecie pozostaje jedną z najbardziej popularnych i rozpowszechnionych na naszym globie, zaś niektóre dania rodem z ojczyzny Rzymian doczekały się nawet wersji typu fast-food. Przyprawa włoska umożliwia w prosty i bardzo szybki sposób przenieść słoneczny, smak Italii do polskiej kuchni, umożliwiając delektowanie się wyjątkowym klimatem włoskich potraw w zaciszu rodzimego domu. Nadaje się również do wykorzystania w większych lokalach gastronomicznych.

Kompozycja przypraw i ziół składających się na przyprawę włoską już sama w sobie stanowi kwintesencję aromatów i smaków typowych dla kuchni italskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sosów mięsnych, np. bolognese oraz dipów (do klusek gnocchi oraz polenty), potraw z dodatkiem makaronów (spaghetti, lasagne, cannelloni), pierożków (ravioli i tortellini) oraz wytrawnych wypieków typu pizza lub focaccia. Można nią doprawiać zarówno zupy, jak i potrawy mięsne, w tym ryby i owoce morza. Idealnie komponuje się z serami mozarella, parmezanem i pecorino, choć można je również wykorzystać do przygotowania dań z dodatkiem mascarpone. Fantastycznie sprawdza się jako aromatyzujący składnik risotto oraz warzywnych sałatek. Dzięki doskonale dobranym proporcjom składników aromat przygotowanych potraw perfekcyjnie pasuje do włoskich win białych i czerwonych.


SKŁAD:
sól, oregano, kukurydza, cukier, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, czosnek, bazylia, rozmaryn, papryka - barwnik naturalny;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Cannelloni po bolońsku

18 rurek cannelloni
sos boloński (wg. przepisu)
sos beszamelowy(wg. przepisu)
20 dag parmezanu

Sos boloński:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150g wędzonego boczku
500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
3 łyżki oleju

Sos beszamelowy:
30 g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Przygotować sos bolognese: cebulę posiekać w piórka, marchew obrać i wraz z selerem naciowym pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W głębokim garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim cebulę z czosnkiem, następnie pozostałe warzywa. Przełożyć je na osobny talerz (lub odsunąć na brzeg naczynia). Na tym samym oleju przyrumienić boczek, a następnie dodać mięso. Gdy mięso zmieni kolor na brązowy, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dolać wino, a po 3 minutach - koncentrat pomidorowy, pomidory bez skórki oraz bulion. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą włoską. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Następnie przygotować sos beszamelowy: na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 2-3 minut ciągle mieszając, by w końcu wolnym strumieniem wlać odmierzone mleko. Mieszać aż do uzyskania aksamitnej, płynnej konsystencji. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu. Rurki cannelloni wypełniać mięsnym farszem i układać na dnie naczynia. Równą warstwę makaronu polać resztą sosu beszamelowego i obficie posypać serem (można również posypać przyprawą włoską). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec około pół godziny.
 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, oregano, kukurydza, cukier, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, czosnek, bazylia, rozmaryn, papryka - barwnik naturalny
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw włoskich i śródziemnomorskich
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl