PRZYPRAWA DO RYB Z KOPERKIEM
Opis
PRZYPRAWA DO RYB
ang. seasoning for fish dishes;
hiszp. condimento para platos de pescado;
niem. Gewürz für Fischgerichte;
fran. assaisonnement pour les plats de poisson;
ros. приправа для рыбных блюд;
Dietetycy alarmują, że ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, podczas gdy społeczeństwa, w których spożywane są codziennie, należą do najzdrowszych na świecie. Białe i stosunkowo chude (poza kilkoma wyjątkami) mięso to prawdziwa skarbnica białka, jak również składników mineralnych takich jak fosfor, siarka i chlor. Rybi tłuszcz obfituje w witaminy A, D i z grupy B, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z typu omega-3, obniżające poziom cholesterolu we krwi, działające przeciwzakrzepowo i zapobiegające rozwojowi miażdżycy. W postaci tranu uważany jest za naturalny środek leczniczy wydatnie wzmacniający odporność organizmu. Regularne spożywanie ryb należących zarówno do gatunków morskich, jak i słodkowodnych, uważa się za podstawę zdrowej, śródziemnomorskiej diety.
Mieszanka przyprawowa do ryb została opracowana specjalnie z myślą o podkreśleniu naturalnego, wybornego smaku potraw przygotowanych w oparciu o produkty rybne. To aromatyczna kompozycja ziół i warzyw idealnie komponujących się ze smakiem ryb rzecznych i morskich. Wzbogaca ich smak i urozmaica wygląd, zachęcając do częstszego spożywania potraw rybnych. Można ją stosować zarówno w formie marynaty do ryb pieczonych i smażonych, jak i jeden ze składników potraw gotowanych oraz zup, sosów i farszów serwowanych z dodatkiem ryb. Z powodzeniem może być wykorzystywana do posypania mięsa przed panierowaniem i smażeniem, bądź w zastępstwie tradycyjnej panierki. Jest również bardzo wydajna, gdyż ze względu na silny aromat i zarazem delikatność mięsa ryb już szczypta mieszanki wystarczy do nadania każdej potrawie wyjątkowego smaku.
SKŁAD: sól, koperek, cukier, pasternak, rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, szczypiorek, por, pietruszka, seler, barwnik-ryboflawina;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Okoń morski z sosem marinara
2 patroszone okonie morskie
1 cytryna
1 łyżka masła
25 g przyprawy do ryb Aromatika
Sos marinara
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano
Szczypta cukru
Sól, pieprz do smaku
Ryby umyć pod zimną wodą, dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Tuszę po obu stronach ponacinać, skropić sokiem z cytryny. Od środka i od zewnątrz ryby natrzeć przyprawą do ryb od Aromatiki, ułożyć na blasze, na wierzchu ułożyć kawałki masła i piec w temp. 200 st. C około 20 minut, aż skórka okonia się zrumieni. W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać odsączone z zalewy oliwki i posypać oregano. Dodać pomidory z puszki i dusić 15 minut na średnim ogniu często mieszając, aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać jako dodatek do pieczonej ryby .
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, koperek, cukier, pasternak, rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, szczypiorek, por, pietruszka, seler, barwnik-ryboflawina |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | potrawy z dodatkiem ryb i owoców morza |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |