PRZYPRAWA DO RYB Z CZERWONĄ PAPRYKĄ
Opis
PRZYPRAWA DO RYB (czerwona)
ang. seasoning for fish dishes;
hiszp. condimento para platos de pescado;
niem. Gewürz für Fischgerichte;
fran. assaisonnement pour les plats de poisson;
ros. приправа для рыбных блюд;
Dietetycy alarmują, że ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, podczas gdy społeczeństwa, w których spożywane są codziennie, należą do najzdrowszych na świecie. Białe i stosunkowo chude (poza kilkoma wyjątkami) mięso to prawdziwa skarbnica białka, jak również składników mineralnych takich jak fosfor, siarka i chlor. Rybi tłuszcz obfituje w witaminy A, D i z grupy B, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z typu omega-3, obniżające poziom cholesterolu we krwi, działające przeciwzakrzepowo i zapobiegające rozwojowi miażdżycy. W postaci tranu uważany jest za naturalny środek leczniczy wydatnie wzmacniający odporność organizmu. Regularne spożywanie ryb należących zarówno do gatunków morskich, jak i słodkowodnych, uważa się za podstawę zdrowej, śródziemnomorskiej diety.
Mieszanka przyprawowa do ryb została opracowana specjalnie z myślą o podkreśleniu naturalnego, wybornego smaku potraw przygotowanych w oparciu o produkty rybne. To aromatyczna kompozycja ziół i warzyw idealnie komponujących się ze smakiem ryb rzecznych i morskich. Wzbogaca ich smak i urozmaica wygląd, zachęcając do częstszego spożywania potraw rybnych. Można ją stosować zarówno w formie marynaty do ryb pieczonych i smażonych, jak i jeden ze składników potraw gotowanych oraz zup, sosów i farszów serwowanych z dodatkiem ryb. Z powodzeniem może być wykorzystywana do posypania mięsa przed panierowaniem i smażeniem, bądź w zastępstwie tradycyjnej panierki. Jest również bardzo wydajna, gdyż ze względu na silny aromat i zarazem delikatność mięsa ryb już szczypta mieszanki wystarczy do nadania każdej potrawie wyjątkowego smaku.
SKŁAD: papryka czerwona, gorczyca biała, cebula, estragon, kminek, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, cząber, koperek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zapiekanka z łososiem
400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
400 g filetów z łososia
300 g makaronu typu świderki
100 g sera mozzarella
20 g przyprawy do ryb czerwonej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
2 jajka
250 ml śmietany 18 %
tłuszcz do smażenia (olej, oliwa, etc.)
sól, pieprz
Filety z łososia pokroić w kostkę. Dokładnie oprószyć przyprawą do ryb czerwoną, odstawić w chłodne miejsce. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Podobnie postąpić z fasolą - ugotować na pół twardo. Cebulę posiekać w piórka, paprykę wydrążyć z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, następnie wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku, a gdy zacznie wydzielać intensywny zapach, dodać paprykę. Wszystkie warzywa wymieszać i smażyć 3 do 5 minut. Dołożyć rybę i wszystko dusić jeszcze 2-3 minuty. Następnie połączyć z makaronem i fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem i przyprawą do ryb czerwoną.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Przełożyć masę. Ze śmietany, jaj i pokrojonego w kawałki żółtego sera przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wylać na wierzch przygotowanej zapiekanki. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut, aż ser ładnie się przyrumieni.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka czerwona, gorczyca biała, cebula, estragon, kminek, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, cząber, koperek |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw rybnych i z dodatkiem owoców morza |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |