ZIOŁA WŁOSKIE przyprawa do DAŃ WEGETARIAŃSKICH
Opis
ZIOŁA WŁOSKIE do dań WEGETARIAŃSKICH
ang. spice for vegetarian dishes;
hiszp. condimiento para platos vegetarianos;
niem. Würze zu vegetarischen Gerichtene;
fran. épices pour plats végétariens;
ros. приправа для вегетарианских блюд;
Dieta wegetariańska, czyli świadoma rezygnacja ze spożycia mięsa i większości produktów pochodzenia zwierzęcego, powszechnie uznawana jest za zdrową i korzystną dla organizmu. Prawidłowo skomponowana dostarcza wszelkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego ciała. Niezależnie od swojej odmiany wcale nie oznacza rezygnacji z urozmaiconych i smacznych posiłków - wręcz przeciwnie, pozwala na szeroką gamę eksperymentów kulinarnych z wykorzystaniem wyłącznie produktów roślinnych o wybranym stopniu przetworzenia.
Przyprawa do dań wegetariańskich „Zioła Włoskie” skomponowana została przede wszystkim z myślą o lakoowowegetarianch, weganach oraz witarianach. Składa się wyłącznie z naturalnych składników podkreślających smak produktów pochodzenia roślinnego. Doskonale uwydatnia zarówno aromat surowych warzyw, jak i potraw warzywnych gotowanych, duszonych, smażonych i pieczonych. Sprawdza się w połączeniu z produktami nabiałowymi (w szczególności białym serem, twarogiem i jajami), jak również wszelkiego rodzaju makaronami, kluskami, ryżem i kaszami. Nie oznacza to jednak, że mieszankę „Zioła Włoskie” stosować można wyłącznie w kuchni wegetariańskiej - przyprawa ta wyśmienicie podkreśla również soczystość delikatnego mięsa drobiowego, sprawdza się w połączeniu z gęsiną oraz kruchym mięsem z królika.
SKŁAD: sól, bazylia, czosnek, oregano, tymianek, kurkuma, papryka chili;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Papryka faszerowana z pomidorami i kaszą kuskus
4 czerwone papryki
1/2 szklanki kuskus
250 ml bulionu warzywnego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
25 g przyprawy do dań wegetariańskich „Zioła Włoskie”
1 mała cukinia
1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g)
olej, sól, opcjonalnie ser typu mozarella
Papryki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić je do wrzątku i gotować przez 1 minutę. Następnie odcedzić. Jedną połówkę papryki pokroić w kosteczkę. Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym i pozostawić do napęcznienia przez 10 minut. Cebulę pokroić w talarki, cukinię w kostkę, a czosnek - drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i cukinię, po czym warzywa doprawić do smaku przyprawą do potraw wegetariańskich „Zioła Włoskie”. Dusić 5 minut, często mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki, dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie wymieszać z kaszą kuskus i doprawić do smaku przyprawą „Zioła Włoskie”, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki papryki. Każdą można posypać odrobiną sera mozarella. Warzywa przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Zapiekać przez ok. 25 min. w temp. 180 st.C.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, bazylia, czosnek, oregano, tymianek, kurkuma, papryka chili; |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | dania włoskie, kuchnia śródziemnomorska, wegetariańska |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |