Przyprawa Francuska

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,75 zł

Cena regularna:

2.75
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010201723

Opis

Przyprawa Francuska - do potraw kuchni francuskiej

ang. seasoning for French dishes;
hiszp. condimento para platos franceses;
niem. Gewürz für französische Gerichte;
fran.  assaisonnement pour plats français;
ros.  приправа для французских блюд;


Przyprawa Francuska to naturalna mieszanka przypraw i ziół podnosząca walory smakowe potraw śródziemnomorskich, a w szczególności wywodzących się z kuchni francuskiej. Wyróżnia się intensywnym aromatem łączącym orientalne nuty przypraw korzennych z tradycyjnym smakiem świeżych ziół europejskich. Podkreśla smak potraw rybnych, drobiowych i z wołowiny, zarówno pieczonych (również na grillu), jak i duszonych z warzywami. Może być wykorzystywana jako dodatek do dań nabiałowych z twarożkiem i jajkami. Po wymieszaniu z oliwą z oliwek i niewielką ilością soku z cytryny tworzy finezyjną marynatę, której charakterystyczny aromat przywodzi na myśl wspomnienia lata spędzonego na francuskiej riwierze. 

Przyprawa Francuska polecana jest jako uniwersalny dodatek do wszystkich sztandarowych dań kuchni bretońskiej i z obszaru lazurowego wybrzeża. Urozmaica tradycyjny smak zupy cebulowej i francuskich bulionów, jajecznych omletów du fromage, faszerowanych tart ze śmietaną i placków typu quiche, doskonale komponuje się z mięsnymi gulaszami (w tym wołowiną po burgundzku) i z sosami na bazie czerwonego i białego wina, łososiem i morskimi rybami oraz daniami z owoców morza, zwłaszcza mulami i małżami. Może być również wykorzystana jako posypka do tostów i serowych oraz warzywnych zapiekanek, a także grzanek z masłem podawanych do ślimaków. Ze względu na zawartość znacznej ilości zielonych ziół działa ma charakter dietetyczny i wspomaga trawienie nawet zawiesistych potraw. 


   Składniki

cząber, cebula, kurkuma mielona, estragon, tymianek, sól, bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, ziele angielskie.

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 283 kcal (1187 kJ); tłuszcz 5,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g; węglowodany 37,3 g, w tym cukry 2,1 g; błonnik 4,4 g; białko 9,6 g; sól 7,1 g.
 

   Skala ostrości

0/5 ,,,,,
 

  Przepis kulinarny z przyprawą Francuską

Quiche lorraine – placek po lotaryńsku

Kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
250 g wędzonego boczku
3 duże jaja
200 ml kwaśnej śmietany 18%
150 ml słodkiej śmietanki 30%
100 g sera żółtego Emmentaler
25 g przyprawy francuskiej
1/2 łyżeczki soli
2-3 gałązki natki pietruszki

Z podanych składników wyrobić plastyczne ciasto (mogą zostać grudki masła), uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut. Po godzinie schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm, po czym wyłożyć nim formę do tarty. Wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry), na środek wysypać fasolę (lub ułożyć obciążniki) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.

W tym czasie przygotować farsz: boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na rumiano na patelni, jaja wymieszać ze śmietaną, przyprawami i startym na tarce żółtym serem. Na upieczone ciasto nałożyć kawałki boczku i wylać masę jajeczno-śmietanową, oprószyć posiekaną natka pietruszki. Wierzch można dodatkowo posypać dodatkową porcją żółtego sera. Zapiekać ok. 35 min. w temp. 180 st.C aż tarta przyrumieni się od góry. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia francuska, śródziemnomorska
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl