PRZYPRAWA SRÓDZIEMNOMORSKA DO RYB I OWOCÓW MORZA
Opis
PRZYPRAWA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
DO RYB I OWOCÓW MORZA
ang. spice for fish and seafood dishes;
hiszp. condimento para platos de pescado y mariscos;
niem. Gewürz für Fisch und Meeresfrüchte;
fran. assaisonnement pour les poissons et fruits de mer;
ros. приправа для рыбы и море продуктов;
Dietetycy alarmują, że ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, podczas gdy społeczeństwa, w których spożywane są codziennie, należą do najzdrowszych na świecie. Białe i stosunkowo chude (poza kilkoma wyjątkami) mięso to prawdziwa skarbnica białka, jak również składników mineralnych takich jak fosfor, siarka i chlor. Rybi tłuszcz obfituje w witaminy A, D i z grupy B, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z typu omega-3, obniżające poziom cholesterolu we krwi, działające przeciwzakrzepowo i zapobiegające rozwojowi miażdżycy. W postaci tranu uważany jest za naturalny środek leczniczy wydatnie wzmacniający odporność organizmu. Regularne spożywanie ryb należących zarówno do gatunków morskich, jak i słodkowodnych, uważa się za podstawę zdrowej, śródziemnomorskiej diety.
Przyprawa śródziemnomorska została opracowana specjalnie z myślą o podkreśleniu naturalnego, wybornego smaku potraw przygotowanych w oparciu o produkty rybne i bazujących na owocach morza. To aromatyczna kompozycja ziół i warzyw idealnie podkreślających naturalny smak ryb oceanicznych oraz wszelkiego rodzaju frutti di Mare: małży, ostryg, krewetek, kalmarów, homarów czy ośmiornic. Można ją stosować zarówno w formie tradycyjnej marynaty do ryb pieczonych i smażonych, jak i jeden ze składników potraw gotowanych oraz zup, sosów i farszów serwowanych z dodatkiem ryb i owoców morza. Z powodzeniem może być wykorzystywana do posypania mięsa przed panierowaniem i smażeniem, bądź w zastępstwie tradycyjnej panierki. Jest również bardzo wydajna, gdyż ze względu na silny aromat i zarazem delikatność mięsa ryb już szczypta mieszanki wystarczy do nadania każdej potrawie wyjątkowego smaku. Kompozycję wykorzystać można do tworzenia marynat na bazie soku z cytryny lub wina, choć najpełniej uwydatnia smak potraw w połączeniu z podstawą na bazie tłuszczu (olejem lub oliwą z oliwek). Przyprawa nadaje rybom oraz świeżym owocom morza kruchości i wydanie poprawia stopień ich soczystości.
SKŁAD: sól, cebula, gorczyca biała, bazylia, czosnek, cukier, imbir, nać pietruszki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Błyskawiczny łosoś z grilla
2 filety z łososia pacyficznego
25 g przyprawy śródziemnomorskiej do ryb i owoców morza
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki masła
Filety z łososia obrać ze skóry i dokładnie z obu stron natrzeć przyprawą śródziemnomorską do ryb i owoców morza. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej o długości wystarczającej do zawinięcia ryby. Każdy z filetów przełożyć na osobną folię, obficie skropić sokiem z cytryny, a następnie na wierzch nałożyć po jednej łyżeczce masła. Folię aluminiową dokładnie zawinąć. Filety grillować po około 6-7 minut z każdej strony. Podawać z posiekanym liściem kolendry i zielonym koperkiem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, cebula, gorczyca biała, bazylia, czosnek, cukier, imbir, nać pietruszki |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do ryb i owoców morza |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |