MARYNATA DO RYB
Opis
MARYNATA do RYB
ang. marinade for fish dishes;
hiszp. adobo para platos de pescado;
niem. Marinade für Fischgerichte;
fran. marinade pour les plats de poisson;
ros. маринада для рыбных блюд;
Dietetycy alarmują, że ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, podczas gdy społeczeństwa, w których spożywane są codziennie, należą do najzdrowszych na świecie. Białe i stosunkowo chude (poza kilkoma wyjątkami) mięso to prawdziwa skarbnica białka, jak również składników mineralnych takich jak fosfor, siarka i chlor. Rybi tłuszcz obfituje w witaminy A, D i z grupy B, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z typu omega-3, obniżające poziom cholesterolu we krwi, działające przeciwzakrzepowo i zapobiegające rozwojowi miażdżycy. W postaci tranu uważany jest za naturalny środek leczniczy wydatnie wzmacniający odporność organizmu. Regularne spożywanie ryb należących zarówno do gatunków morskich, jak i słodkowodnych, uważa się za podstawę zdrowej, śródziemnomorskiej diety.
Marynata została opracowana specjalnie z myślą o podkreśleniu naturalnego, wybornego smaku potraw przygotowanych w oparciu o produkty rybne. To aromatyczna kompozycja ziół i warzyw idealnie podkreślających naturalny smak ryb rzecznych i morskich. Można ją stosować zarówno w formie tradycyjnej marynaty do ryb pieczonych i smażonych, jak i jeden ze składników potraw gotowanych oraz zup, sosów i farszów serwowanych z dodatkiem ryb. Z powodzeniem może być wykorzystywana do posypania mięsa przed panierowaniem i smażeniem, bądź w zastępstwie tradycyjnej panierki. Jest również bardzo wydajna, gdyż ze względu na silny aromat i zarazem delikatność mięsa ryb już szczypta mieszanki wystarczy do nadania każdej potrawie wyjątkowego smaku. Kompozycję wykorzystać można do tworzenia marynat na bazie soku z cytryny lub wina, choć najpełniej uwydatnia smak potraw w połączeniu z podstawą na bazie tłuszczu (olejem lub oliwą z oliwek). Marynata nadaje rybom kruchości i wydanie poprawia stopień ich soczystości.
SKŁAD: skórka cytryny, cebula, skrobia pszenna (natywna), czosnek granulowany, sól morska gruboziarnista (7%), cukier, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy; papryka słodka, rozmaryn, kolendra, koperek, sól, pieprz czarny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
Dane techniczne
Postać | mielona, instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw rybnych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |