MARYNATA STAROPOLSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200093

Opis

MARYNATA STAROPOLSKA

ang. polish traditional marinade;
hiszp. adobo tradicional polaco;
niem. traditionelle polnische Marinade;
fran. marinade traditionnelle polonaise;
ros. польский традиционный маринад;


Ogromną różnorodność i bogactwo kuchni staropolskiej zawdzięczamy min. obfitości dzikiej zwierzyny i ptactwa zamieszkujących obszary położone na terenie naszej ojczyzny. Choć eksperymenty kulinarne były w cenie, nasi przodkowie szczególnie cenili połączenie kilku najbardziej charakterystycznych przypraw, nadających potrawom wiodących nut kwaśno-słodkich lub słodko-pikantnych. Dla skruszenia dziczyzny oraz nadania potrawom głębokiego aromatu przepełniającego do głębi każdy kęs dania używali również marynat - mieszanin oleju lub oliwy, octu i wina i dobranych w odpowiednich proporcjach ziół. Wystarczyło dokładnie natrzeć mięso kompozycją wybranych składników i odstawić je w chłodne miejsce na kilka godzin, by zdobyć całkowicie nowe wymiary smaku. 

Marynata staropolska jest składa się z typowych roślin przyprawowych zielnych o szczególnie wysokiej zawartości aromatycznych olejków eterycznych, wymieszanych z idealnie dobraną mieszanką papryki słodkiej i chili, dodatkowo urozmaiconych egzotyczną nutą pieprzu ziołowego. Sól i cukier, zestawione w idealnych proporcjach, naturalny sposób podkreślają smak mięsa, uwalniając od konieczności użycia sztucznych wypełniaczy. Bogaty skład mieszanki uszlachetnia smak wszelkiego rodzaju mięs i doskonale nadaje się do wykorzystania w przygotowaniu zarówno potraw pieczonych i duszonych, jak i grillowanych. Kompozycję wykorzystać można do tworzenia marynat na bazie soku z cytryny lub wina, choć najpełniej uwydatnia smak potraw w połączeniu z podstawą na bazie tłuszczu (olejem lub oliwą z oliwek). Marynata nadaje mięsom kruchości i wydanie poprawia stopień ich soczystości. 


SKŁAD:
sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, oregano, pasternak, bazylia, cząber, papryka czerwona chili, marchew, gorczyca biała, kolendra
;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Karkówka marynowana po staropolsku

1-1,5 kg karkówki bez kości
4-6 ząbków czosnku
200 ml wytrawnego, czerwonego wina
50 g marynaty po staropolsku
3 duże cebule
100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka bulionu drobiowego


50 g marynaty staropolskiej dokładnie wymieszać ze 100 ml oleju oraz szklanką czerwonego wina. Mięso opłukać po zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę, po czym dokładnie natrzeć nim karkówkę. Tak przygotowane mięso włożyć do marynaty starając się, by całe zanurzone było w płynie, po czym odstawić na 48h w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie odwracać. Przed pieczeniem cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Mięso przełożyć do brytfanki, podać szklanką bulionu i obłożyć cebulą. Całość polać marynatą, przykryć folią celofanową i piec w temp. ok. 170 st. przez 1,5 godziny. Co kwadrans odwracać. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż pieczeń się zarumieni.

Dane techniczne

Postać mielona, instant
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do marynowania mięsa przed obróbką termiczną
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl