MARYNATA STAROPOLSKA
Opis
MARYNATA STAROPOLSKA
ang. polish traditional marinade;
hiszp. adobo tradicional polaco;
niem. traditionelle polnische Marinade;
fran. marinade traditionnelle polonaise;
ros. польский традиционный маринад;
Ogromną różnorodność i bogactwo kuchni staropolskiej zawdzięczamy min. obfitości dzikiej zwierzyny i ptactwa zamieszkujących obszary położone na terenie naszej ojczyzny. Choć eksperymenty kulinarne były w cenie, nasi przodkowie szczególnie cenili połączenie kilku najbardziej charakterystycznych przypraw, nadających potrawom wiodących nut kwaśno-słodkich lub słodko-pikantnych. Dla skruszenia dziczyzny oraz nadania potrawom głębokiego aromatu przepełniającego do głębi każdy kęs dania używali również marynat - mieszanin oleju lub oliwy, octu i wina i dobranych w odpowiednich proporcjach ziół. Wystarczyło dokładnie natrzeć mięso kompozycją wybranych składników i odstawić je w chłodne miejsce na kilka godzin, by zdobyć całkowicie nowe wymiary smaku.
Marynata staropolska jest składa się z typowych roślin przyprawowych zielnych o szczególnie wysokiej zawartości aromatycznych olejków eterycznych, wymieszanych z idealnie dobraną mieszanką papryki słodkiej i chili, dodatkowo urozmaiconych egzotyczną nutą pieprzu ziołowego. Sól i cukier, zestawione w idealnych proporcjach, naturalny sposób podkreślają smak mięsa, uwalniając od konieczności użycia sztucznych wypełniaczy. Bogaty skład mieszanki uszlachetnia smak wszelkiego rodzaju mięs i doskonale nadaje się do wykorzystania w przygotowaniu zarówno potraw pieczonych i duszonych, jak i grillowanych. Kompozycję wykorzystać można do tworzenia marynat na bazie soku z cytryny lub wina, choć najpełniej uwydatnia smak potraw w połączeniu z podstawą na bazie tłuszczu (olejem lub oliwą z oliwek). Marynata nadaje mięsom kruchości i wydanie poprawia stopień ich soczystości.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, oregano, pasternak, bazylia, cząber, papryka czerwona chili, marchew, gorczyca biała, kolendra;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Karkówka marynowana po staropolsku
1-1,5 kg karkówki bez kości
4-6 ząbków czosnku
200 ml wytrawnego, czerwonego wina
50 g marynaty po staropolsku
3 duże cebule
100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka bulionu drobiowego
50 g marynaty staropolskiej dokładnie wymieszać ze 100 ml oleju oraz szklanką czerwonego wina. Mięso opłukać po zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę, po czym dokładnie natrzeć nim karkówkę. Tak przygotowane mięso włożyć do marynaty starając się, by całe zanurzone było w płynie, po czym odstawić na 48h w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie odwracać. Przed pieczeniem cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Mięso przełożyć do brytfanki, podać szklanką bulionu i obłożyć cebulą. Całość polać marynatą, przykryć folią celofanową i piec w temp. ok. 170 st. przez 1,5 godziny. Co kwadrans odwracać. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż pieczeń się zarumieni.
Dane techniczne
Postać | mielona, instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do marynowania mięsa przed obróbką termiczną |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |