Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

PRZYPRAWA DO BIGOSU

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 1,60 zł 1.60
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010200693

Opis

PRZYPRAWA DO BIGOSU

ang. seasoning for hunter's stew;
hiszp. especias para bigos de la cocina polaca;
niem. Gewürze für Krauttopf;
fran. épices pour ragoût aux choux de la cuisine polonaise;
ros. специя для бигосу;


Bigos uważany jest za polskie i litewskie danie narodowe. To bardzo smaczna potrawa przygotowywana z kapusty z dodatkiem różnego rodzaju mięs oraz innych składników wzbogacających ostateczny smak dania (śliwek, grzybów, czerwonego wina, niekiedy koncentratu pomidorowego, itp.) dodawanych wedle uznania przez każdą panią domu. Ze względu na jego rozgrzewające właściwości, bigos najczęściej podaje się w formie gorącej przystawki, z chlebem razowym i zimną, wytrawną lub ziołową wódką. Sekretem udanego bigosu jest odpowiednie „przegryzienie się” smaków wszystkich jego składników. Dlatego potrawę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej i serwować dopiero po kilkukrotnym odgrzaniu, doprawiając go odpowiednią kompozycją roślin przyprawowych. 

Przyprawa do bigosu jest bogatą kompozycją odpowiednio dobranych przypraw stworzoną specjalnie dla wydobycia unikalnych walorów smakowych potrawy. Podkreśla charakterystyczny, kwaskowaty bukiet kapusty i wędzony aromat mieszanki mięsiw wchodzącej w jej skład. Dodaje bigosowi pikantności oraz nawet w przypadku krótkiego duszenia, pozwala wydobyć głęboki, naturalny aromat potrawy. Ponadto obecności ziołowego pieprzu bigos zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości – obecność tymianku, majeranku, estragonu i cząbru gwarantuje jego szybkie i bezproblemowe trawienie nawet tłustszych kawałków mięsa przez osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. 


SKŁAD:
sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, pieprz ziołowy (5%), marchew, cebula, ziele angielskie, tymianek, papryka chili, gorczyca biała, kolendra, lubczyk liść, rozmaryn, majeranek, aromat
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Bigos po staropolsku

1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg białej kapusty
200 g wędzonego boczku
200 g pieczonej łopatki wieprzowej
200 g pieczonego schabu
200 g kiełbasy
200 g żeberek
100 g słoniny
50 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka masła
200 g suszonych śliwek
2/3 szklanki czerwonego wina
15 g przyprawy do bigosu
4-5 jagód jałowca
8 ziaren pieprzu czarnego
3-4 listki laurowe
5 owoców ziela angielskiego
sól, pieprz i cukier


Grzyby zalać szklanką wody i pozostawić na 30 minut do namoczenia, po czym w tej samej wodzie ugotować. Śliwki suszone zalać wrzątkiem i namoczyć przez 10 minut, odcedzić (zachować wodę) i pokroić w paseczki. Kapustę kiszoną i kapustę młodą pokroić, przelać wodą, odcedzić i włożyć do dużego ganka. Wędlinę i pieczenie pokroić na kawałki, wrzucić do kapusty, dodać grzyby i śliwki, całość zalać wodą pozostałą z gotowania grzybów i namaczania śliwek, po czym rozpocząć duszenie na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzać nieco tłuszczu (najlepiej wytopionego ze słoniny) i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę dorzucić do kapusty, dodać przyprawy oraz doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, podlać winem i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Schłodzić, następnego dnia ponownie dusić na wolnym ogniu około 30 minut (w razie potrzeby podlewając odrobiną czerwonego wina). Czynność powtarzać jeszcze dwa lub trzy dni.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, pieprz ziołowy (5%), marchew, cebula, ziele angielskie, tymianek, papryka chili, gorczyca biała, kolendra, lubczyk liść, rozmaryn, majeranek, aromat
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania kuchnia staropolska, potrawy z kapusty
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl