PRZYPRAWA ZBÓJNICKA
Opis
PRZYPRAWA ZBÓJNICKA
ang. traditional spices "of the outlaws";
hiszp. eespecias tradicionales "de los ladrones";
niem. Traditionelle Gewürze "der Gesetzlosen";
fran. épices traditionnelles "des voleurs";
ros. традиционные специи "преступников";
Mianem kuchni zbójnickiej w Polsce popularnie określa się tradycje kulinarne Beskidów i Podhala. Typowe potrawy warzone zarówno przez pozostające w chałupach gaździny, jak i wychodzących na długie miesiące na hale baców i juhasów, bazujące na jagnięcinie, baraninie oraz najpopularniejszych roślinach warzywnych takich jak kapusta, groch i fasola. Pożywne, sycące i nierzadko dobrze omaszczone doprawiane były w specjalny sposób, gwarantujący nie tylko doskonałe doznania smakowe, jak i spokojny sen i brak nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych.
Przyprawa zbójnicka to aromatyczna mieszanka tradycyjnych roślin przyprawowych wykorzystywanych w staropolskiej kuchni góralskiej. Idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, mięsnych potrawek, potraw duszonych, gotowanych i opiekanych na ruszcie. Szczególnie polecana jest do zwyczajowych dań o ciężkostrawnym charakterze: z kapusty, grochu i fasoli, jak również do potraw suto omaszczanych słoniną oraz bigosu i flaków. Dzięki zawartości roślin zielnych ułatwia trawienie, przyspiesza procesy metaboliczne i zwiększa wydzielanie soków trawiennych, zapobiegając zaparciom i zgadze. Jednocześnie wyśmienicie podkreśla aromat domowych kulinariów nadając im całkowicie nowego wydźwięku smakowego. Mieszankę można wykorzystywać w formie marynaty lub dodatku do sosów, dipów i przyprawowych posypek sałatkowych, jak również do zup, zapiekanej i potraw jajecznych.
SKŁAD: sól, oregano, kukurydza, cukier, papryka ostra, kozieradka, papryka słodka, tymianek, czosnek, bazylia, rozmaryn, papryka - barwnik naturalny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zapiekanka z łososiem i cukinią
100 g wędzonego boczku
200g węgierskiej kiełbasy paprykowej
1 garść suszonych grzybów leśnych
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 średnia cebula
200 ml śmietany
2 listki laurowe
2 kostki rosołowe
200g makaronu typu łazanki
1 łyżka przyprawy zbójnickiej
Grzyby leśne zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę - w talarki. Obsmażyć na patelni aż do zrumienienia i przełożyć na miseczkę do ostygniecia. Tłuszczu nie wylewać. Warzywa obrać i pokroić w kostkę lub w paseczki, po czym lekko obsmażyć na smalcu wytopionym z boczku. W głębokim garnku zagotować ok. 1,5 litra wody, dodać warzywa, grzyby i mięso, kostki rosołowe oraz liście laurowe. Doprawić do smaku przyprawą zbójnicką i solą. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut, po czym dodać łazanki. Pozostawić na ogniu aż makaron zrobi się miękki. Na koniec lekko schłodzoną zupę zaprawić zahartowaną śmietaną.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, oregano, kukurydza, cukier, papryka ostra, kozieradka, papryka słodka, tymianek, czosnek, bazylia, rozmaryn, papryka - barwnik naturalny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | dania mięsne pieczone i duszone |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |