PRZYPRAWA DO WIEPRZOWINY PIECZONEJ
Opis
PRZYPRAWA DO WIEPRZOWINY PIECZONEJ
ang. seasoning for roasted pork;
hiszp. condimento para la carne de cerdo asado;
niem. Gewürz für Fleisch Schweinebraten;
fran. assaisonnement de la viande de porc rôti;
ros. приправа для мяса жареного свинина;
Pieczenie należy do najczęściej stosowanych sposobów obróbki termicznej mięsa i przygotowania potraw do spożycia. Dania umieszczone w otwartych naczyniach poddaje się działaniu wysokiej temperatury, pod wpływem której następuje stopniowe ścinanie białek do formy łatwo przyswajalnej przez człowieka. W tym czasie mięso wydziela naturalne soki o wysokiej zawartości białek, witamin i mikroelementów, otaczając się smakowitą, chrupiącą skórką. Jednocześnie nieznacznie pomniejsza swoją objętość, a w zależności od składników wykorzystanych do przyprawienia nabywa charakterystycznego smaku i woni, jakie decydują o ostatecznym wydźwięku całej potrawy.
Przyprawa do wieprzowiny pieczonej to aromatyczna kompozycja ziół przeznaczonych przede wszystkim do marynowania lub nacierania mięsa przed pieczeniem. Nadaje daniom z wieprzowiny egzotycznej nuty o lekko pikantnym i orientalnym posmaku. Czerwona papryka dodaje ostatecznej potrawie kolorytu, a cukier karmelizuje się na powierzchni tworząc twardą skorupkę zapobiegającą nadmiernemu wysuszaniu się mięsa. Pieczeń jest soczysta, miękka i bardzo smaczna. Przyprawę można również stosować jako dodatek aromatyzujący do wszelkiego rodzaju sosów mięsnych oraz pieczeni z drobiu.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, cebula, czosnek, cukier, gorczyca biała, papryka chili, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, bazylia, ziele angielskie, curry (1%);
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Wieprzowina pieczona z sosem chrzanowym
1 kg szynki wieprzowej
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny pieczonej Aromatika
150 ml śmietany 12%
200 ml bulionu z kostki
3 łyżeczki mąki
2 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Szynkę wieprzową umyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1 łyżkę oleju wymieszać z przyprawą do wieprzowiny pieczonej, natrzeć mięso tak przygotowaną marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą dobę). Szynkę upiec w rękawie na złoty kolor (ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. C). Przygotować sos: mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnego bulionu. Pozostały bulion zagotować. Zaprawić mąką i chrzanem, a gdy zgęstnieje - zdjąć z gazu i schłodzić. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Mięso pokroić w plastry, serwować z pieczonymi ziemniakami polane sosem chrzanowym.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona słodka, cebula, czosnek, cukier, gorczyca biała, papryka chili, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, bazylia, ziele angielskie, curry (1%) |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do pieczeni wieprzowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |