Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

PRZYPRAWA DO WIEPRZOWINY PIECZONEJ

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 1,90 zł 1.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010200463

Opis

PRZYPRAWA DO WIEPRZOWINY PIECZONEJ

ang. seasoning for roasted pork;
hiszp. condimento para la carne de cerdo asado;
niem. Gewürz für Fleisch Schweinebraten;
fran. assaisonnement de la viande de porc rôti;
ros. приправа для мяса жареного свинина;


Pieczenie należy do najczęściej stosowanych sposobów obróbki termicznej mięsa i przygotowania potraw do spożycia. Dania umieszczone w otwartych naczyniach poddaje się działaniu wysokiej temperatury, pod wpływem której następuje stopniowe ścinanie białek do formy łatwo przyswajalnej przez człowieka. W tym czasie mięso wydziela naturalne soki o wysokiej zawartości białek, witamin i mikroelementów, otaczając się smakowitą, chrupiącą skórką. Jednocześnie nieznacznie pomniejsza swoją objętość, a w zależności od składników wykorzystanych do przyprawienia nabywa charakterystycznego smaku i woni, jakie decydują o ostatecznym wydźwięku całej potrawy.

Przyprawa do wieprzowiny pieczonej to aromatyczna kompozycja ziół przeznaczonych przede wszystkim do marynowania lub nacierania mięsa przed pieczeniem. Nadaje daniom z wieprzowiny egzotycznej nuty o lekko pikantnym i orientalnym posmaku. Czerwona papryka dodaje ostatecznej potrawie kolorytu, a cukier karmelizuje się na powierzchni tworząc twardą skorupkę zapobiegającą nadmiernemu wysuszaniu się mięsa. Pieczeń jest soczysta, miękka i bardzo smaczna. Przyprawę można również stosować jako dodatek aromatyzujący do wszelkiego rodzaju sosów mięsnych oraz pieczeni z drobiu.


SKŁAD:
 sól, papryka czerwona słodka, cebula, czosnek, cukier, gorczyca biała, papryka chili, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, bazylia, ziele angielskie, curry (1%);


SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Wieprzowina pieczona z sosem chrzanowym

1 kg szynki wieprzowej
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny pieczonej Aromatika
150 ml śmietany 12%
200 ml bulionu z kostki
3 łyżeczki mąki
2 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
sok z połowy cytryny

Szynkę wieprzową umyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1 łyżkę oleju wymieszać z przyprawą do wieprzowiny pieczonej, natrzeć mięso tak przygotowaną marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą dobę). Szynkę upiec w rękawie na złoty kolor (ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. C). Przygotować sos: mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnego bulionu. Pozostały bulion zagotować. Zaprawić mąką i chrzanem, a gdy zgęstnieje - zdjąć z gazu i schłodzić. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Mięso pokroić w plastry, serwować z pieczonymi ziemniakami polane sosem chrzanowym. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona słodka, cebula, czosnek, cukier, gorczyca biała, papryka chili, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, bazylia, ziele angielskie, curry (1%)
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do pieczeni wieprzowych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl