Cena
-
od
do
Zupy w proszku, po angielsku powdered soups, stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnego obiadu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, pozwalają na przyrządzenie smacznego i pożywnego posiłku w ciągu zaledwie kilku minut. Choć zupy w proszku zwyczajowo kojarzone są z typowym daniem studenckim, coraz częściej uznanie znajdują również wśród zwolenników tradycyjnej kuchni, szczególnie w sytuacjach, gdy zwyczajowe gotowanie bywa utrudnione lub wręcz niemożliwe, np. na biwaku lub w czasie krótkiej przerwy w biurze, gdy do dyspozycji pozostaje tylko czajnik w wodą. Wystarczy bowiem niewielka ilość wrzątku, by z kilku łyżek zupki instant błyskawicznie wyczarować gotowe danie.
Zupy w proszku można podawać samodzielnie lub z dodatkami: ryżem, makaronem i gotowanymi ziemniakami. W zależności od rodzaju wyśmienicie smakują w towarzystwie grzanek i ptysiowego groszku, ponadto ich smak wzbogacić można szczyptą świeżego szczypiorku, pietruszki lub koperku. Konsystencję zup w proszku regulować można za pomocą ilości wody – dodając mniej niż w przepisie uzyskuje się gęstszą i bardziej kremową, a tym samym - bardziej zawiesistą i sycącą. Szeroka gama asortymentu do wyboru pozwala dopasować zupę w proszku do indywidualnych upodobań smakowych, a właściwie przechowywanie zapewnia zachowanie pełni aromatu przez cały okres przydatności do spożycia.