Cynamon cejloński - laski

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,75 zł

Cena regularna:

5.75
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 02010011

Opis

Cynamon cejloński - kora cynamonowca- całe laski
(Syzygium aromaticum)

ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew należących do różnych gatunków cynamonowców – egzotycznych roślin porastających tropikalne obszary południowej Azji. Należy do najstarszych znanych surowców przyprawowo-zielarskich stosowanych przez ludzi – wielokrotnie wymieniany jest w Biblii, pojawia się również w papirusach chińskich, gdzie już 2700 lat p.n.e. określano go słowem „kwei” oznaczającym najstarsze zioło państwa środka. Obecna nazwa przyprawy wywodzi się z greki, w której znaczy dosł. „słodkie drewno”. Do Europy cynamon trafił wraz z kupcami fenickimi – kosztowny, korzenny surowiec wykorzystywano początkowo do produkcji wonnych kadzideł i balsamów, a gdy z czasem poznano jego korzystny wpływ na zdrowie, stał się ważnym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przez zachodnią medycynę ludową.


   Co to jest cynamon cejloński? Opis przyprawy – informacje ogólne

Cynamon cejloński to przyprawa pozyskiwana wyłącznie z kory cynamonowca cejlońskiego – wiecznie zielonego drzewa z rodziny wawrzynowatych, w stanie naturalnym występującego wyłącznie na Sri Lance. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się trzyletnie pędy rośliny o średnicy ok. 2,5 cm, które po ścięciu poddaje się fermentacji, a następnie oczyszcza z zewnętrznej korowiny i wewnętrznego łyka. Wysuszone na słońcu zwijają się w charakterystyczny dla danego gatunku sposób tworząc tzw. laski. Laski cynamonu cejlońskiego wyróżniają się unikalną strukturą, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka można ocenić, że nie pochodzą z innego, mniej szlachetnego gatunku cynamonowca. Zbudowane są z wielowarstwowych, nachodzących na siebie cieniutkich płatków kory, tworząc bardzo lekką i kruchą konstrukcję przypominającą wyglądem skręcone cygaro.


   Surowiec kulinarny:

kora cynamonu (cinnamomi veri cortex) 100%

Skład cynamonu

Kora cynamonu zawiera kwasy (m.in. kwas hydroksybenzoesowy i hydroksycynamonowy), diterpeny, proantocyjanidy, cukry (L-arabino-D-ksylan, D-glukan, skrobia) oraz do 2,5% olejku eterycznego, stanowiącego główną substancję czynną odpowiedzialną m.in. za charakterystyczny zapach i smak przyprawy. Olejek zawiera w głównej mierze aldehyd cynamonowy (do 75%), uzupełniony przez aldehyd o-metoksycynamonowy, alkohol cynamonowy, eugenol, pinen, felandren, kariofilen, benzoesan benzylu, aldehyd benzoesowy, octan cinnamylu, cymen i safrol. Kora cynamonowca cejlońskiego zawiera do 0,005% kumaryny.

Właściwości cynamonu

Laski cynamonu cejlońskiego różnią się od siebie średnicą i gramaturą. Im mniejsza średnica i im delikatniejsze są poszczególne płatki kory, tym cynamon uznaje się za szlachetniejszy. Po wysuszeniu mają jasno brązową barwę i wydzielają subtelny zapach właściwy dla przyprawy. Laski są kruche, delikatne i łamliwe, mają słodko-cierpki smak przełamany nutą cytrusów z niewielkim dodatkiem pieprzu.


   Działanie cynamonu

Jak cynamon wpływa na organizm? - czytaj na naszym blogu!

 

   Zastosowanie cynamonu

Cynamon cejloński w gastronomii

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów) oraz deserów owocowych, w szczególności zawierających pieczone owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki,mango) lub musy owocowe. Stanowi doskonałe dopełnienie śmietankowych budyniów oraz domowego kompotu. W tradycjach kulinarnych Bliskiego Wschodu wykorzystywany jest jako dodatek do ryżu i kasz (w szczególności kuskusu), jak również stanowi ważny składnik aromatyzujący herbatę i kawę. Z kolei w kuchni zachodniej wykorzystuje się jego korzenną, balsamiczną woń do podkreślenia smaku napojów alkoholowych, zwłaszcza tzw. grzańców, likierów i ponczów, jak również rozgrzewających naparów herbacianych serwowanych głównie zimą. 

Cynamon dobrze komponuje się również z potrawami mięsnymi. Stanowi kluczowy składnik mieszanek przyprawowych takich jak chińska „5 smaków”, indyjskie curry lub mieszanki typu masala (garam masala) czy arabska Ras el Hanou, wykorzystywanych do komponowania potraw wegetariańskich lub z dodatkiem drobiu, jagnięciny, baraniny bądź owoców morza. Doskonale podkreśla również smak pilawów na bazie wołowiny.

Cynamon znajduje również zastosowanie w ziołolecznictwie. O sposobach jego wykorzystania w fitoterapii - czytaj na naszym blogu!


   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.

 

   Przepisy kulinarne z cynamonem

Cynamonowy napój ajurwedyjski na upalne dni lata

1 laska cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka owoców kuminu
2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka suszonej mięty
500 ml wody

Na rozgrzanej patelni delikatnie podprażyć owoce kuminu i kopru uważając, aby ich nie przypalić. W osobnym naczyniu zagotować 500 ml wody. Do wrzątku dodać wszystkie przyprawy oraz miętę (suszoną można zastąpić 1 gałązką świeżej rośliny). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, następnie odstawić do zaparzenia na co najmniej kwadrans. Odcedzić. Schłodzić w lodówce. Podawać z lodem jako orzeźwiający napój na upalne dni.



   Bibliografia

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać całe laski, długość ok. 8 cm
Skład 100% kora cynamonowca cejlońskiego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Sri Lanka

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl