Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

Cynamon cejloński - mielony

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,90 zł 4.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 02010011m3

Opis

Cynamon cejloński - kora cynamonowca - mielony
(Syzygium aromaticum)



ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;


Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew należących do różnych gatunków cynamonowców – egzotycznych roślin porastających tropikalne obszary południowej Azji. Należy do najstarszych znanych surowców przyprawowo-zielarskich stosowanych przez ludzi – wielokrotnie wymieniany jest w Biblii, pojawia się również w papirusach chińskich, gdzie już 2700 lat p.n.e. określano go słowem „kwei” oznaczającym najstarsze zioło państwa środka. Obecna nazwa przyprawy wywodzi się z greki, w której znaczy dosł. „słodkie drewno”. Do Europy cynamon trafił wraz z kupcami fenickimi – kosztowny, korzenny surowiec wykorzystywano początkowo do produkcji wonnych kadzideł i balsamów, a gdy z czasem poznano jego korzystny wpływ na zdrowie, stał się ważnym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przez zachodnią medycynę ludową.


   Co to jest cynamon cejloński? Opis przyprawy – informacje ogólne

Cynamon cejloński to przyprawa pozyskiwana wyłącznie z kory cynamonowca cejlońskiego – wiecznie zielonego drzewa z rodziny wawrzynowatych, w stanie naturalnym występującego wyłącznie na Sri Lance. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się trzyletnie pędy rośliny o średnicy ok. 2,5 cm, które po ścięciu poddaje się fermentacji, a następnie oczyszcza z zewnętrznej korowiny i wewnętrznego łyka. Wysuszone na słońcu zwijają się w charakterystyczny dla danego gatunku sposób tworząc tzw. laski. Laski cynamonu cejlońskiego wyróżniają się unikalną strukturą, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka można ocenić, że nie pochodzą z innego, mniej szlachetnego gatunku cynamonowca. Zbudowane są z wielowarstwowych, nachodzących na siebie cieniutkich płatków kory, tworząc bardzo lekką i kruchą konstrukcję przypominającą wyglądem skręcone cygaro.


   Surowiec kulinarny:

kora cynamonu (cinnamomi veri cortex) 100%

Skład

Kora cynamonu zawiera kwasy (m.in. kwas hydroksybenzoesowy i hydroksycynamonowy), diterpeny, proantocyjanidy, cukry (L-arabino-D-ksylan, D-glukan, skrobia) oraz do 2,5% olejku eterycznego, stanowiącego główną substancję czynną odpowiedzialną m.in. za charakterystyczny zapach i smak przyprawy. Olejek zawiera w głównej mierze (do 75%), uzupełniony przez aldehyd o-metoksycynamonowy, alkohol cynamonowy, eugenol, pinen, felandren, kariofilen, benzoesan benzylu, aldehyd benzoesowy, octan cinnamylu, cymen i safrol. Kora cynamonowca cejlońskiego zawiera do 0,005% kumaryn

Właściwości

Po zmieleniu zachowuje charakterystyczną, jasno brązową barwę i subtelny zapach właściwy dla przyprawy. Ma słodko-cierpki smak przełamany nutą cytrusów z niewielkim dodatkiem pieprzu. Jest zdecydowanie mniej pylisty niż cynamon kasja, dzięki czemu łatwiej kontrolować stosowane ilości.


   Działanie

Jak cynamon wpływa na organizm? - czytaj na naszym blogu!

 

   Zastosowanie

Cynamon cejloński w gastronomii

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów) oraz deserów owocowych, w szczególności zawierających pieczone owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki,mango) lub musy owocowe. Stanowi doskonałe dopełnienie śmietankowych budyniów oraz domowego kompotu. W tradycjach kulinarnych Bliskiego Wschodu wykorzystywany jest jako dodatek do ryżu i kasz (w szczególności kuskusu), jak również stanowi ważny składnik aromatyzujący herbatę i kawę. Z kolei w kuchni zachodniej wykorzystuje się jego korzenną, balsamiczną woń do podkreślenia smaku napojów alkoholowych, zwłaszcza tzw. grzańców, likierów i ponczów, jak również rozgrzewających naparów herbacianych serwowanych głównie zimą. 

Cynamon dobrze komponuje się również z potrawami mięsnymi. Stanowi kluczowy składnik mieszanek przyprawowych takich jak chińska „5 smaków”, indyjskie curry lub mieszanki typu masala (garam masala) czy arabska Ras el Hanou, wykorzystywanych do komponowania potraw wegetariańskich lub z dodatkiem drobiu, jagnięciny, baraniny bądź owoców morza. Doskonale podkreśla również smak pilawów na bazie wołowiny.


Cynamon w ziołolecznictwie

Cynamon na niestrawność

Olejek eteryczny i wyciągi wodne z kory cynamonowca tradycyjnie zalecane są przez medycynę ludową osobom uskarżającym się na problemy gastryczne objawiające się m.in. wzdęciami, kolkami, refluksem, skurczami żołądka i jelit oraz powodowanym przez nie w konsekwencji brakiem łaknienia. Dzięki swoim antyseptycznym właściwościom łagodzą nieżyty żołądka i jelit, zmniejszają dolegliwości będące wynikiem biegunek i chronią przed zatruciami pokarmowymi, jak również sprzyjają ogólnej regulacji procesów trawienia. Spożywanie preparatów na bazie cynamonu polecane jest także osobom ze zdiagnozowaną chorobą wrzodową żołądka, gdyż cynamon nie podrażnia błon śluzowych, a jego bakteriobójcze działanie sprzyja gojeniu ewentualnych ognisk zapalnych. 

Cynamon na cukrzycę i odchudzanie

Prowadzone badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie wyciągów z kory cynamonu zawierających olejek cynamonowy przez osoby chore na cukrzycę typu 2 przyczyniły się do obniżenia poziomu glukozy we krwi, natomiast u osób cierpiących na insulinoodporność uwrażliwiły organizm na działanie enzymów trzustkowych. Jednocześnie u wszystkich badanych osób stwierdzono ustabilizowanie poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego w zalecanych normach medycznych. Medycyna ludowa zaleca włączenie cynamonu do codziennej diety w ramach profilaktyki cukrzycy oraz chorób sercowo-krążeniowych, tym bardziej, że przyprawa może także pomagać w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na swoje właściwości bywa zalecana wspomagająco osobom na diecie odchudzającej, ponieważ regulując gospodarkę cukrową organizmu ogranicza apetyt na słodkie przekąski. 

Cynamon na infekcje

Olejek cynamonowy posiada właściwości silnie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Działa toksycznie na pierwotniaki i grzyby drożdżakowe, jak również, stosowany zewnętrznie, pomaga w zwalczaniu pasożytów skóry (wszy, pcheł, itp.) oraz odstrasza owady, chroniąc ciało przed np. ukąszeniami komarów. Wykazuje skuteczność wobec bakterii Gram-dodatnich takich jak np. gronkowiec złocisty czy paciorkowiec kałowy, oraz wielu bakterii Gram-ujemnych, np. pałeczki okrężnicy i pałeczki zapalenia płuc, a także bakterii beztlenowych. Z kolei aldehydy obecne w korze cynamonu obniżają gorączkę towarzyszącą chorobom i wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. Działając wspólnie z polifenolami przyczyniają się do ograniczenia stanów zapalnych toczących się w organizmie oraz hamują negatywny wpływ wolnych rodników na komórki ciała, co przekłada się na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory. 

Cynamon na choroby mózgu

Według tradycyjnej medycyny ludowej, wyciągi z kory cynamonu zalecane są osobom z podwyższonym ryzykiem zapadnięcia na choroby wieku starczego związane z degeneracją układu nerwowego. Substancje czynne obecne w olejku cynamonowym chronią otoczki nerwów przed niszczeniem, dzięki czemu pozwalają zachować prawidłowe, nieopóźnione reakcje organizmu na bodźce nerwowe płynące z otoczenia, jak również hamują odkładanie złogów proteinowych w mózgu, co medycyna konwencjonalna wiąże z występowaniem takich chorób jak choroba Alzhaimera lub Parkinsona. 

   Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania cynamonu cejlońskiego jest uczulenie na tę przyprawę. Cynamonu cejlońskiego nie powinny spożywać kobiety w ciąży, osoby chore na kamicę lub inne choroby woreczka żółciowego.

Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne

Należy zachować szczególną ostrożność u osób cierpiących na przewlekłe choroby układu oddechowego, np. astmę lub POChP, gdyż w nadmiarze cynamon może potęgować dolegliwości związane z wymienionymi schorzeniami.


   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.

 

   Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia

Napar z cynamonu cejlońskiego

1-2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego zalać 1 szklanką wrzątku. Zostawić do naciągnięcia przez kwadrans. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Aby skutecznie złagodzić objawy przeziębienia (np. kaszel, gorączkę), pić po pół szklanki co 4 godziny. Napar w łagodny sposób pobudza również działanie układu pokarmowego.

Nalewka z cynamonu cejlońskiego

1 laskę kory cynamonowca wymieszać z 10 g sproszkowanego cynamonu i 150 g brązowego cukru. Zalać 1 litrem winiaku i dokładnie wymieszać. Przelać do osobnego naczynia i szczelnie zamknąć. Odstawić na 14 dni w ciemne miejsce, w tym czasie codziennie potrząsać i mieszać. Po dwóch tygodniach przesączyć przez bibułę lub ściereczkę, przelać do butelki, zakorkować i odstawić do dojrzenia na 6 miesięcy. Gotową nalewkę pić 3 razy dziennie po 1 łyżce przy niestrawności.

   Mieszanki ziołowe z cynamonem cejlońskim

Pasta do zębów z cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczkę mielonego cynamonu cejlońskiego wymieszać z 3 łyżeczkami sody. Do tak przygotowanej mieszanki dodawać po 1 kropli wody aż do uzyskania gęstej substancji o konsystencji pasty do zębów. Stosować do czyszczenia zębów jako środek wybielający (soda), antybakteryjny i odświeżający oddech (cynamon).

 

   Bibliografia

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać mielona
Skład 100% kora cynamonowca cejlońskiego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Sri Lanka

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl