Cynamon cejloński - mielony
Opis
Cynamon cejloński - kora cynamonowca - mielony
(Syzygium aromaticum)
ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew należących do różnych gatunków cynamonowców – egzotycznych roślin porastających tropikalne obszary południowej Azji. Należy do najstarszych znanych surowców przyprawowo-zielarskich stosowanych przez ludzi – wielokrotnie wymieniany jest w Biblii, pojawia się również w papirusach chińskich, gdzie już 2700 lat p.n.e. określano go słowem „kwei” oznaczającym najstarsze zioło państwa środka. Obecna nazwa przyprawy wywodzi się z greki, w której znaczy dosł. „słodkie drewno”. Do Europy cynamon trafił wraz z kupcami fenickimi – kosztowny, korzenny surowiec wykorzystywano początkowo do produkcji wonnych kadzideł i balsamów, a gdy z czasem poznano jego korzystny wpływ na zdrowie, stał się ważnym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przez zachodnią medycynę ludową.
Co to jest cynamon cejloński? Opis przyprawy – informacje ogólne
Cynamon cejloński to przyprawa pozyskiwana wyłącznie z kory cynamonowca cejlońskiego – wiecznie zielonego drzewa z rodziny wawrzynowatych, w stanie naturalnym występującego wyłącznie na Sri Lance. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się trzyletnie pędy rośliny o średnicy ok. 2,5 cm, które po ścięciu poddaje się fermentacji, a następnie oczyszcza z zewnętrznej korowiny i wewnętrznego łyka. Wysuszone na słońcu zwijają się w charakterystyczny dla danego gatunku sposób tworząc tzw. laski. Laski cynamonu cejlońskiego wyróżniają się unikalną strukturą, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka można ocenić, że nie pochodzą z innego, mniej szlachetnego gatunku cynamonowca. Zbudowane są z wielowarstwowych, nachodzących na siebie cieniutkich płatków kory, tworząc bardzo lekką i kruchą konstrukcję przypominającą wyglądem skręcone cygaro.
Surowiec kulinarny:
kora cynamonu (cinnamomi veri cortex) 100%
Skład cynamonu
Kora cynamonu zawiera kwasy (m.in. kwas hydroksybenzoesowy i hydroksycynamonowy), diterpeny, proantocyjanidy, cukry (L-arabino-D-ksylan, D-glukan, skrobia) oraz do 2,5% olejku eterycznego, stanowiącego główną substancję czynną odpowiedzialną m.in. za charakterystyczny zapach i smak przyprawy. Olejek zawiera w głównej mierze aldehyd cynamonowy (do 75%), uzupełniony przez aldehyd o-metoksycynamonowy, alkohol cynamonowy, eugenol, pinen, felandren, kariofilen, benzoesan benzylu, aldehyd benzoesowy, octan cinnamylu, cymen i safrol. Kora cynamonowca cejlońskiego zawiera do 0,005% kumaryn
Właściwości cynamonu
Po zmieleniu zachowuje charakterystyczną, jasno brązową barwę i subtelny zapach właściwy dla przyprawy. Ma słodko-cierpki smak przełamany nutą cytrusów z niewielkim dodatkiem pieprzu. Jest zdecydowanie mniej pylisty niż cynamon kasja, dzięki czemu łatwiej kontrolować stosowane ilości.
Działanie cynamonu
Jak cynamon wpływa na organizm? - czytaj na naszym blogu!
Zastosowanie cynamonu
Cynamon cejloński w gastronomii
Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów) oraz deserów owocowych, w szczególności zawierających pieczone owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki,mango) lub musy owocowe. Stanowi doskonałe dopełnienie śmietankowych budyniów oraz domowego kompotu. W tradycjach kulinarnych Bliskiego Wschodu wykorzystywany jest jako dodatek do ryżu i kasz (w szczególności kuskusu), jak również stanowi ważny składnik aromatyzujący herbatę i kawę. Z kolei w kuchni zachodniej wykorzystuje się jego korzenną, balsamiczną woń do podkreślenia smaku napojów alkoholowych, zwłaszcza tzw. grzańców, likierów i ponczów, jak również rozgrzewających naparów herbacianych serwowanych głównie zimą.
Cynamon dobrze komponuje się również z potrawami mięsnymi. Stanowi kluczowy składnik mieszanek przyprawowych takich jak chińska „5 smaków”, indyjskie curry lub mieszanki typu masala (garam masala) czy arabska Ras el Hanou, wykorzystywanych do komponowania potraw wegetariańskich lub z dodatkiem drobiu, jagnięciny, baraniny bądź owoców morza. Doskonale podkreśla również smak pilawów na bazie wołowiny.
Cynamon znajduje również zastosowanie w ziołolecznictwie. O sposobach jego wykorzystania w fitoterapii - czytaj na naszym blogu!
Sposób przechowywania
Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.
Przepisy kulinarne z cynamonem
Bajecznie żółte smoothie z cynamonem
1/2 dużego, dojrzałego mango
2 banany
1 łyżeczka nasion chia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Nasiona chia namoczyć w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieją. Następnie wszystkie podane składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować, aż do uzyskania smoothie o aksamitnej konsystencji.
Bibliografia
http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg
Dane techniczne
Rodzaj | kora cynamonu |
Postać | mielona |
Skład | 100% kora cynamonowca cejlońskiego |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonanych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie |
Kraj pochodzenia | Sri Lanka |