



Etykiety dla zdrowia
Na wojnę z homeopatią!



Kategorie
Cena
-
od
do
AMARANTUS ZIARNO

Należy do najstarszych roślin uprawnych wywodzących się z Ameryki Północnej - obok kukurydzy, ziemniaków i fasoli stanowił postawę wyżywienia Inków i Azteków. Obecnie ziarna amarantusa pozostają szeroko wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, mogą być bezpiecznie spożywane przez chorych na celiakię.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
BABKA JAJOWATA ŁUSKA

Ojczyzną babki jajowatej jest daleka Azja, dlatego Europejczycy dopiero od niedawna mają możliwość wykorzystać nasiona tej rośliny w fitoterapii. A słyną one z nieprzeciętnie wysokiej zawartości substancji śluzowych, których dobroczynne działanie doceniają przede wszystkim osoby na… diecie odchudzającej.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
BABKA JAJOWATA NASIONA

Ojczyzną babki jajowatej jest daleka Azja, dlatego Europejczycy dopiero od niedawna mają możliwość wykorzystać nasiona tej rośliny w fitoterapii. A słyną one z nieprzeciętnie wysokiej zawartości substancji śluzowych, których dobroczynne działanie doceniają przede wszystkim osoby na… diecie odchudzającej.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
BABKA PŁESZNIK ZIARNO

Coraz większą popularnością wśród rodzimych zielarzy cieszą się nasiona babki płesznik, które, podobnie jak spokrewnionej z nią babki jajowatej, okazują się niezrównanym środkiem zmniejszającym apetyt u regulującym działanie systemu trawiennego u osób na diecie odchudzającej.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
BŁONNIK WITALNY

Mieszanka nasion babki płesznik i babki jajowatej skomponowana w idealnych proporcjach zalecana do spożycia w stanach niedoboru naturalnego błonnika pokarmowego. Wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm, ułatwia walkę z nadwagą i cukrzycą. Zalecana również osobom walczącym z chorobami układu krążenia.
Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
CHIA / SZAŁWIA HISZPAŃSKA

Nasiona chia w Ameryce Łacińskiej od setek lat wykorzystywane były przez Indian do przygotowania energetycznych i niezwykle odżywczych napojów i żywności. Zgodnie z zapiskami konkwistadorów, uprawy szałwii hiszpańskiej zajmowały trzecie miejsce w hierarchii ważności i rozległości - zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
CIECIERZYCA

Należy do roślin spożywanych przez człowieka od zarania ludzkości - nasiona ciecierzycy odnaleziono w grobach datowanych na ponad 9 tys. lat p.n.e. Stanowiła ważny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian i również współcześnie pozostaje chętnie wykorzystywana w gastronomii państw basenu Morza Śródziemnego.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
DYNIA PESTKI ŁUSKANE

Dynia zwyczajna należy do najstarszych znanych ludzkości warzywnych roślin uprawnych. Już w epoce neolitu spożywano jej pestki, które suszono na słońcu i obierano z białych łupin dla pozyskania pysznego jądra. Z ich pomocą walczono z pasożytami wewnętrznymi i zaspokajano dzienne zapotrzebowanie organizmu na większość witamin i minerałów.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
FASOLA MUNG

Znana również pod nazwą złotej fasoli, ponieważ barwa jej ziaren może wahać się od soczystego złota po ciemną zieleń. Stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej. Stanowi ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej, bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
MAK BIAŁY

W Europie najczęściej wykorzystywanym kulinarnie gatunkiem maku jest mak niebieski, zawierający znikome ilości alkaloidów. Tymczasem w krajach Orientu większą popularność zyskał wyróżniający się łagodniejszym smakiem mak biały. W Polsce stanowi on tradycyjny składnik nadzienia poznańskich rogali świętomarcińskich.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
OSTROPEST PLAMISTY MIELONY

Ostropest zaliczany jest do najskuteczniejszych ziołowych leków o działaniu ochronnym na miąższ wątroby. Substancje czynne wyizolowane z nasion tej rośliny wykorzystywane są do produkcji wielu medykamentów podlegających rejestracji farmaceutycznej. Bywają nieocenione w naprawie skutków zatruć i stanów zapalnych.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
OSTROPEST PLAMISTY ZIARNO

Do złudzenia przypomina wyglądem zwykły oset, jego liście pokryte są jednak drobnymi, białymi plamkami. Według średniowiecznej legendy plamki powstały za sprawą cudu boskiego, gdy kropla mleka karmiącej piersią Maryi upadła na siewkę ostropestu. Znalazło to odzwierciedlenie w łacińskiej nazwie rośliny (słowo marianum)..
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA BIAŁA

Nazywana "Złotem Inków" lub "Matką zbóż" komosa ryżowa jest bogatą w skrobię rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej. Przyrządzana podobnie jak ryż, z powodzeniem zastępuje w kuchni rodzime kasze i stanowi doskonałą alternatywę dla zbóż glutenowych. Zalecana jest wszystkim osobom na diecie bezglutenowej
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZARNA

W odróżnieniu od komosy białej, czarne gatunki quinoa nie rozgotowują się i nie pęcznieją podczas gotowania. Zachowują stonowaną chrupkość i posiadają bardziej wyrazisty smak, a ze względu na ciemną barwę kontrastującą z białymi ogonkami typowymi dla komosy ryżowej, stanowią wspaniałą dekorację każdego dania.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZERWONA

W odróżnieniu od komosy białej, czerwone gatunki quinoa nie rozgotowują się i nie pęcznieją podczas gotowania. Zachowują stonowaną chrupkość i posiadają bardziej wyrazisty smak, a ze względu na ciemną barwę kontrastującą z białymi ogonkami typowymi dla komosy ryżowej, stanowią wspaniałą dekorację każdego dania.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
RYŻ ARBORIO

Śnieżnobiałe, lekko zaokrąglone ziarna tej odmiany ryżu wyśmienicie nadają się do przyrządzenia risotto - tradycyjnej, włoskiej potrawy z północnych regionów półwyspu Apenińskiego. Jego nazwa wywodzi się od jeden z dolin na nizinie Padańskiej, gdzie znajdują się główne europejskie obszary uprawy zboża.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
RYŻ BASMATI biały

Doskonały do sałatek i serwowanych na ciepło potraw warzywnych i rybnych. Cechuje się wyrazistym, orzechowym smakiem oraz sypkością po ugotowaniu. Ze względu na swoje długie i bardzo cienkie ziarna może być wykorzystywany jako swoista dekoracja do dań kuchni indyjskiej, chińskiej oraz z podnóża Himalajów.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
RYŻ BRĄZOWY NATURALNY

Cechuje się daleko bogatszym składem niż ryż biały, jednak ustępuje mu jednak nieznacznie pod względem walorów smakowych i wizualnych. W przeszłości stosowany był w medycynie chińskiej jako naturalny lek dla diabetyków, ponieważ pozbawiony związków sacharydowych pomagał utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny