Zupa brokułowa
Opis
Brokułowa - zupa instant
ang. broccoli soup;
hiszp. sopa de brócoli;
niem. Brokkolisuppe;
fran. soupe au brocoli;
ros. суп из брокколи;
Zupa brokułowa należy do szczególnie sycących. Nie tylko dodaje energii, ale dzięki bogactwu witamin i mikroelementów w naturalny sposób wzmacnia odporność i chroni narządy wewnętrzne przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. W zależności od preferencji może być podawana jako klarowny wywar z dodatkiem gotowanych kartofli lub ryżu, bądź w postaci aksamitnego kremu, uzyskiwanego po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników. Posiada właściwości rozgrzewające, dlatego wyśmienicie sprawdza się w zastępstwie tradycyjnego rosołu jako składnik jesiennych i zimowych obiadów. Podawana osobom po długich i przewlekłych chorobach przyspiesza ich powrót do zdrowia.
Zupa brokułowa instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnej zupy z brokułów z dodatkiem warzyw. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do zgęstnienia wywaru. Zupa brokułowa instant wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona dodatkiem gotowanych ziemniaków, opieczonych na złoto grzanek, oraz pietruszki. W zależności od upodobań może być podawana z dodatkiem przesmażonej cebuli, tartego, żółtego sera lub sera pleśniowego oraz czosnku. Smak zupy brokułowej można złagodzić kleksem kwaśnej śmietany lub podkreślić dodatkiem świeżo siekanego pora lub szczypiorku.
Składniki zupy brokułowej w proszku
Mąka pszenna, skrobia pszenna (natywna), sól, cukier, brokuły (8%), wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian monosodowy, serwatka (z mleka), nać pietruszki, kurkuma, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 303 kcal (1268 kJ); tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 59,7 g, w tym cukry 13,4 g; błonnik 3,7 g; białko 7,5 g; sól 14,6 g
Sposób przygotowania zupy brokułowej w proszku
Do 1,2 litra zimnej wody wsypać 100 g zupy brokułowej instant i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | Economy |
Kraj pochodzenia | Polska |