Zupa grochowa
Opis
Grochowa - zupa instant
ang. split pea soup;
hiszp. sopa de guisantes;
niem. Erbsensuppe;
fran. soupe aux pois;
ros. гороховый суп;
Zupa grochowa zaliczana jest do szczególnie smacznych i zarazem sycących dań. Już niewielka ilość potrawy wystarcza, by z powodzeniem zaspokoić głód - za takie właściwości dania odpowiada jego główny składnik, czyli groch. To roślina strączkowa o bardzo wysokiej zawartości białka, błonnika i witamin z grupy B, dostarczająca znacznych ilości składników mineralnych i egzogennych aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niewątpliwą zaletą zupy są również jej właściwości rozgrzewające - już kilka łyżek parującego wywaru spożytego w mroźny dzień przynosi ukojenie i przyjemnie relaksuje. Ze względu na prostotę i szybkość przygotowania, grochówka to sztandarowe danie wszelkiego rodzaju kuchni polowych, przydrożnych barów i staropolskich jadłodajni.
Zupa grochowa w proszku to idealne rozwiązanie dla osób ceniących tradycyjne smaki, lecz niedysponujących czasem lub możliwościami ugotowania zwykłej grochówki. Wyróżnia się doskonale wyczuwalnym smakiem warzyw i przypraw, a co najważniejsze: pozwala w zaledwie kilkanaście sekund wyczarować smaczną i pożywną zupę lub przygotować niebanalną przystawkę do dań warzywnych, w szczególności z dodatkiem kapusty. Idealne rozwiązanie dla wegetarian. Przyjemnie rozgrzewa i skutecznie syci. Oszczędza czas spędzony w kuchni oraz przydaje się we wszystkich sytuacjach kryzysowych, gdy w ciągu kilku minut trzeba stworzyć smaczne danie dosłownie "z niczego". Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem podsmażanego boczku, gotowanych ziemniaków oraz tartego majeranku.
Składniki zupy grochowej w proszku
mąka grochowa (56,40%), sól, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; tłuszcz palmowy, cukier, boczek, aromat, substancja zagęszczająca: guma guar; pieprz ziołowy: gorczyca biała, kolendra, marchew, cząber, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kurkuma, papryka ostra, curry; majeranek, czosnek.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 312 kcal (1306 kJ); tłuszcz 6,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,9 g; węglowodany 39 g, w tym cukry 7,4 g; błonnik 5,5 g; białko 13 g; sól 19,5 g
Sposób przygotowania zupy grochowej w proszku
Do 1,2 litra zimnej wody wsypać 100 g zupy grochowej. Dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa błyskawiczna |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |