Zupa barszcz czerwony
Opis
Barszcz czerwony - zupa instant
ang. borscht;
hiszp. borsch;
niem. bortsch;
fran. bortsch;
ros. борщ;
Pod nazwą barszcz kryje się rodzaj kwaśnej zupy niezwykle popularnej w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Jej nazwa wywodzi się od barszczu zwyczajnego - rośliny, którą dodawano do zakwasu przygotowanego z razowej mąki żytniej lub kiszonych warzyw z dodatkiem octu. Na przestrzeni wieków powstało wiele odmian tej zupy - od barszczu czerwonego gotowanego na bazie buraków, przez barszcz zielony z dodatkiem szczawiu, czarny z dodatkiem zwierzęcej krwi pozostałej po uboju, aż po biały - zazwyczaj zabielany śmietaną. Poszczególne rodzaje barszczów stanowią wyznacznik tradycyjnych kulinariów Polski, Ukrainy, Białorusi i Rosji, gdzie w różnych wersjach podaje się je z okazji świąt religijnych i rodzinnych uroczystości.
Barszcz czerwony instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego czerwonego barszczu z kwaśnych buraków. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do zgęstnienia wywaru. Wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona dodatkiem gotowanych warzyw, tartych buraków, ziemniaków, fasoli lub grzybów (na wzór barszczu ukraińskiego). W zależności od upodobania można modyfikować aromat zupy dodając kilka ząbków czosnku lub kropli octu dla zaostrzenia smaku. Doskonale komponuje się z kleksem kwaśnej śmietany i dodatkiem otartego majeranku.
Składniki barszczu czerwonego w proszku
koncentrat buraka czerwonego: 60% maltodekstryna, 40% skoncentrowany sok z buraka; cukier, sól, tłuszcz palmowy, hydrolizat białka sojowego; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 343 kcal (1436 kJ); tłuszcz 4,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g; węglowodany 71,3 g, w tym cukry 40,2 g; błonnik 0,8 g; białko 3,2 g; sól 13,8 g
Sposób przygotowania barszczu czerwonego w proszku
Do 1,2 litra wrzącej wody dodać 50 g barszczu czerwonego. Dokładnie wymieszać.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |