Zupa pomidorowa
Opis
Pomidorowa - zupa instant
ang. tomato soup;
hiszp. sopa de tomate;
niem. Tomatensuppe;
fran. soupe à la to mate;
ros. томатный суп;
Zupa pomidorowa uznawana jest na świecie za jedno ze sztandarowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowana na bazie rosołu lub bulionu warzywnego lub z dodatkiem mięsa drobiowego, powstaje przez dodanie przecieru lub koncentratu pomidorowego. Oficjalny przepis na zupę pomidorową datuje się na połowię XIX w., jednak danie to znane było już w starożytności i do dzisiaj doczekało się wielu wariantów i odmian. W zależności od upodobań może przybierać postać zawiesitej, gęstej zupy z dodatkiem dużych cząstek warzyw, aksamitnego kremu lub klarownego wywaru o smaku pomidorów z dodatkiem ziół.
Zupa pomidorowa instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnej zupy z dodatkiem warzyw. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do zgęstnienia wywaru. Zupa pomidorowa instant wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona dodatkiem gotowanego ryżu lub makaronu, siekanej pietruszki lub ziół prowansalskich, w szczególności bazylii i oregano. Smak zupy pomidorowej można złagodzić dodatkiem śmietany lub podkreślić niewielka ilością sosu sojowego i ziaren kminku.
Składniki zupy pomidorowej w proszku
suszone pomidory (32%), mąka pszenna, cukier, sól, serwatka (z mleka), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe; hydrolizat białka roślinnego (sojowego), tłuszcz palmowy, substancja zagęszczająca: guma guar; koncentrat suszonego buraka: 60% maltodekstryna, 40% skoncetrowany sok z buraka; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 295 kcal (1235 kJ); tłuszcz 2,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g; węglowodany 55,4 g, w tym cukry 35,8 g; błonnik 1,5 g; białko 7,9 g; sól 17,3 g
Sposób przygotowania zupy pomidorowej w proszku
Do 1,2 litra zimnej wody wsypać 100 g zupy pomidorowej instant i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |