Zupa szparagowa
Opis
Szparagowa - zupa instant
ang. asparagus soup;
hiszp. sopa de espárragos;
niem. Spargelsuppe;
fran. soupe aux asperges;
ros. суп из спаржи;
Esencjonalny wywar warzywno-drobiowy z dodatkiem chrupiących szparagów to danie typowe dla kuchni niemieckiej i francuskiej. Przygotowana ze świeżych szparagów najczęściej gości na stołach późną wiosną, w pełni tzw. sezonu szparagowego. W zależności od upodobań kulinarnych może przybierać formę lekkiego, zabielanego śmietaną bulionu z dodatkiem krojonych łodyg asparagusa i dużej ilości czosnku, bądź też bardziej esencjonalną, gdy smak szparagów podkreślony zostaje dodatkiem żółtego sera. Zupa szparagowa może być serwowana z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach, choć najczęściej podawana jest solo z dodatkiem pieczywa.
Zupa szparagowa instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego bulionu warzywno-drobiowego z dodatkiem zielonych i żółtych szparagów. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do zgęstnienia wywaru. Wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona dodatkiem ptysiowego groszku lub grzanek. Wyśmienita z pietruszką lub szczypiorkiem, świeżym pieczywem, jak również sadzonym jajkiem lub posypana tartym serem żółtym. Dla urozmaicenia i nadania orientalnego posmaku może być doprawiana niewielka ilością sosu sojowego lub soku z cytryny.
Składniki zupy szparagowej w proszku
mąka pszenna, skrobia pszenna, sól, cukier, szparagi (8%), wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; serwatka (z mleka), pietruszka nać, cebula, pieprz, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu 100 g: wartość energetyczna 302 kcal (1264 kJ); tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 62,3 g, w tym cukry 16 g; błonnik 3,1 g; białko 7,1 g; sól 14,5 g
Sposób przygotowania zupy szparagowej w proszku
Do 1,2 litra zimnej wody wsypać 100 g zupy szparagowej i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | Economy |
Kraj pochodzenia | Polska |