Zupa ogonowa
Opis
Ogonowa - zupa instant
ang. oxtail soup;
hiszp. sopa de rabo de buey;
niem. ochsenschwanzsuppe;
fran. soupe de queue de bœuf;
ros. суп из бычьих хвостов;
Zupa ogonowa, choć często goszcząca na polskich stołach jeszcze pod koniec XX w., w rzeczywistości nie należy do typowych dań rodzimej kuchni. Warzywny wywar na mięsie z ogona wołów (również krów i byków) to tradycyjne danie brytyjskie wywodzące się z kuchni flamandzkiej i francuskiej, pierwotnie zapożyczone prawdopodobnie ze wschodniej Azji. Do dziś pozostaje bardzo popularne w Korei, Chinach i w Indonezji. W zależności od kultywowanych tradycji może przybierać formę zawiesistego gulaszu lub luźnego rosołu z dodatkiem siekanych warzyw. Wspólnym mianownikiem wszystkich odmian tej potrawy jest znaczący dodatek pomidorów i cebuli.
Zupa ogonowa instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego gulaszu wołowego z dodatkiem dużej ilości pomidorów i ekstraktów warzywnych. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do zgęstnienia wywaru. Wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona dodatkiem gotowanych ziemniaków, pora lub zielonego szczypiorku. Doskonała ze świeżym pieczywem. Dla urozmaicenia i nadania orientalnego posmaku może być doprawiana niewielka ilością sosu sojowego, sambal lub soku z limonki.
Składniki zupy ogonowej w proszku
mąka pszenna, maltodekstryna, sól, cukier, proszek pomidorowy, wzmacniacz smaku i zapachu: glutaminian sodu; aromaty, papryka słodka, tłuszcz palmowy, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), substancja zagęszczająca: guma guar; czosnek.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 312 kcal (1306 kJ); tłuszcz 3,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g; węglowodany 54,3 g, w tym cukry 28,9 g; błonnik 1,7 g; białko 8,1 g; sól 15 g
Sposób przygotowania zupy ogonowej w proszku
Do 1 litra zimnej wody wsypać 100 g zupy ogonowej i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |