Zupa pieczarkowa
Opis
Pieczarkowa - zupa instant
ang. button-mushroom soup;
hiszp. sopa de champiñones;
niem. Champignonsuppe;
fran. soupe de champignons;
ros. суп из шампиньонов;
Zupa pieczarkowa w proszku to idealne rozwiązanie dla osób ceniących tradycyjne smaki, lecz niedysponujących czasem lub możliwościami ugotowania tradycyjnego kremu ze świeżych grzybów. Produkt cechuje się intensywnym aromatem polskich pieczarek ugotowanych w esencjonalnym wywarze drobiowo-wołowym dodatkiem podsmażanej cebulki. Może być serwowana jako przystawka do drugiego dania lub samodzielne danie obiadowe, świetnie sprawdza się jako posiłek biwakowy i do przyrządzania w warunkach polowych i kempingowych. Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub serwowana ze świeżym pieczywem z masłem lub w towarzystwie grzanek. Dobrze komponuje się z dodatkiem siekanej naci pietruszki lub szczypiorkiem, a dla miłośników orientalnej kuchni sprawdzi się w parze z zieloną kolendrą.
Zupa pieczarkowa instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnej zupy pieczarkowej z dodatkiem warzyw. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do lekkiego zgęstnienia wywaru. Zupa pieczarkowa wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona ząbkiem czosnku lub niewielką ilością uduszonej na patelni cebulki. Może być również podawana z makaronem oraz zabielana śmietaną. Tradycyjny smak zupy pieczarkowej można przełamać kilkoma kroplami soku z cytryny lub z limonki.
Składniki zupy pieczarkowej
mąka pszenna, skrobia pszenna, sól, cukier, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu; tłuszcz palmowy, suszone pieczarki (1%), pietruszka nać, aromat, cebula, barwnik: karmel E150c, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 310 kcal (1298 kJ); tłuszcz 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g; węglowodany 62,3 g, w tym cukry 6,6 g; błonnik 2,5 g; białko 5,6 g; sól 15,2 g
Sposób przygotowania zupy pieczarkowej
Do 1,2 litra zimnej wody wsypać 100 g zupy pieczarkowej i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa błyskawiczna |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | Economy |
Kraj pochodzenia | Polska |