Zupa żurek śląski bez boczku
Opis
Żurek śląski bez boczku - zupa instant
ang. zhur;
hiszp. zurek;
niem. Saurer Jur;
fran. le żurek;
ros. жур;
Pod nazwą żurek kryje się rodzaj kwaśnej zupy niezwykle popularnej w Polsce, Czechach i na Słowacji oraz na Białorusi i Ukrainie. Jej nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa „sauer” (dawniej sur) oznaczającego kwaśny smak. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku barszczu białego, żur przygotowuje się z wywaru mięsnego z dodatkiem zakwasu z razowej mąki żytniej oraz warzyw. Zupa tradycyjnie serwowana była jako typowe danie postne, a w polskiej tradycji zapisała się jako jeden z podstawowych symboli tradycyjnej kuchni wielkanocnej. Na Śląsku, gdzie żurek to współcześnie również popularne danie codzienne, serwuje się go z jajkiem i ziemniakami, bez dodatku mięsa (kiełbasy i boczku).
Żurek śląski instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego żurku na zakwasie z razowej mąki żytniej i warzyw. W odróżnieniu od tradycyjnego żurku staropolskiego pozbawiona jest charakterystycznej nuty wędzonki wywodzącej się z boczku i kiełbasy. Wyśmienicie nadaje się do przygotowania posiłku w wersji wegetariańskiej. Kompozycję można wzbogacić dodatkiem jajek, opiekanych ziemniaków, lanych klusek, jak również niewielkim dodatkiem suszonych grzybów i serka tofu. Gotowy posiłek urozmaici szczypta czosnku, chrzanu lub kleks kwaśnej śmietany.
Składniki zupy w proszku żurek śląski
mąka żytnia, mąka pszenna, sól, zasmażka (mąka pszenna, tłuszcz palmowy), maltodekstryna, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe; tłuszcz palmowy, cebula, cukier, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancja zagęszczająca: guma guar; majeranek, czosnek, pieprz czarny.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 375 kcal (1495 kJ); tłuszcz 9,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,9 g; węglowodany 53,9 g, w tym cukry 10 g; błonnik 4,9 g; białko 7,2 g; sól 12,3 g
Sposób przygotowania zupy w proszku żurek śląski
Do 1,2 litra zimnej wody wsypać 100 g żurku i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |