Rosół warzywny
Opis
Rosół warzywny - zupa instant
ang. vegetable broth;
hiszp. caldo de verduras;
niem. Gemüsebrühe;
fran. bouillon de légumes;
ros. овощной бульон;
Rosół bez wątpienia zasługuje na miano królowej wszystkich zup. To gęsty, esencjonalny wywar powstający przez wielogodzinne gotowanie wybranych rodzajów mięsa i kości z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw zielnych. Najczęściej bywa spożywany z makaronem, rzadziej - z kluskami lub ziemniakami, w zależności od różnic regionalnych. Niektórzy podają go również z klopsikami. Stanowi podstawę innych zup tworzonych przez dodanie wybranych składników smakowych, np. pomidorów czy ogórków, bywa również wykorzystywany do podlewania mięs w czasie duszenia, tworzenia sosów czy wytrawnych galaret.
Rosół warzywny w proszku to idealne rozwiązanie dla osób ceniących tradycyjne smaki, lecz niedysponujących czasem lub możliwościami ugotowania zwykłego rosołu. Wyróżnia się doskonale wyczuwalnym smakiem warzyw i przypraw, a co najważniejsze: pozwala w zaledwie kilkanaście sekund wyczarować smaczną i pożywną zupę, przygotować podstawę sosu oraz poprawić walory smakowe takich dań jak gulasz czy zapiekanka. Idealne rozwiązanie dla wegetarian. W formie stałej może być wykorzystany jako niestandardowa panierka do mięs zapiekanych, smażonych i grillowanych. Oszczędza czas spędzony w kuchni oraz przydaje się we wszystkich sytuacjach kryzysowych, gdy w ciągu kilku minut trzeba stworzyć smaczne danie dosłownie "z niczego". W odróżnieniu od bulionu warzywnego instant zawiera drobne kawałki warzyw, które w trakcie gotowania pęcznieją dodając aromatu gotowej potrawie.
Składniki rosołu warzywnego w proszku
maltodekstryna, suszone warzywa: 33,27% (marchew, pasternak, cebula, pietruszka, nać pietruszki), sól, cukier, tłuszcz palmowy, kurkuma, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), olej rzepakowy, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 289 kcal (1210 kJ); tłuszcz 4,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g; węglowodany 55 g, w tym cukry 45 g; błonnik 7,2 g; białko 5,1 g; sól 20,2 g.
Sposób przygotowania rosołu warzywnego w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g rosołu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | maltodekstryna, suszone warzywa: 33,27% (marchew, pasternak, cebula, pietruszka, nać pietruszki), sól, cukier, tłuszcz palmowy, kurkuma, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), olej rzepakowy, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |