Bulion drobiowy
Opis
Bulion drobiowy - zupa instant
ang. chicken stock;
hiszp. caldo de pollo;
niem. Hühnerbrühe;
fran. bouillon de poulet;
ros. Бульон из кури;
Nazwa „bulion” wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z mięsa drobiowego, wołowego lub baraniego z dodatkiem warzyw i, niekiedy, ryb. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą, co najmniej 3 godzinną obróbkę termiczną. Tak dugi czas gotowania pozwala w pełni przeniknąć białkom i mikroelementom zawartym w mięsie do wywaru, przez co uzyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę.
Bulion drobiowy instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru na bazie skrzydełek, szyjek i kurzych korpusów z dodatkiem warzyw. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Bulion wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacony dodatkiem gotowanych warzyw, makaronu, ryżu lub wybranego rodzaju mięsa. Idealnie nadaje się do wykorzystania jako podstawa innych dań wymagających długotrwałego duszenia, może być używany do przygotowania np. wytrawnych galaret, sosów i pilawów. Doskonale smakuje z dodatkiem siekanej pietruszki.
Składniki bulionu drobiowego w proszku
sól, maltodekstryna, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), cukier, cebula, tłuszcz drobiowy (8%), kurkuma, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 188 kcal (787 kJ); tłuszcz 5,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g; węglowodany 32,1 g, w tym cukry 29,9 g; błonnik 0,7 g; białko 2,5 g; sól 51,5 g.
Sposób przygotowania bulionu drobiowego w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g bulionu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | sól, maltodekstryna, tłuszcz drobiowy (8%), hydrolizat białka roślinnego (sojowego), cukier, cebula, kurkuma, czosnek, olej rzepakowy, pieprz czarny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat. |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |