Rosół drobiowy
Opis
Rosół drobiowy - zupa instant
ang. chicken broth;
hiszp. caldo de carne de pollo;
niem. Hühnerbrühe;
fran. bouillon de poulet;
ros. Бульон из кури
Rosół bez wątpienia zasługuje na miano królowej wszystkich zup. To gęsty, esencjonalny wywar powstający przez wielogodzinne gotowanie wybranych rodzajów mięsa i kości z dodatkiem włoszczyzny i aromatycznych przypraw zielnych. Najczęściej bywa spożywany z makaronem, rzadziej - z kluskami lub ziemniakami, w zależności od różnic regionalnych. Niektórzy podają go również z klopsikami. Stanowi podstawę innych zup tworzonych przez dodanie wybranych składników smakowych, np. pomidorów czy ogórków, bywa również wykorzystywany do podlewania mięs w czasie duszenia, tworzenia sosów czy wytrawnych galaret.
Rosół drobiowy w proszku to idealne rozwiązanie dla osób ceniących tradycyjne smaki, lecz niedysponujących czasem lub możliwościami ugotowania zwykłego rosołu. Wyróżnia się doskonale wyczuwalnym smakiem kurczaka połączonym z aromatem warzyw i przypraw, a co najważniejsze: pozwala w zaledwie kilkanaście sekund wyczarować smaczną i pożywną zupę, przygotować podstawę sosu oraz poprawić walory smakowe takich dań jak gulasz czy zapiekanka. W formie stałej może być wykorzystany jako niestandardowa panierka do mięs zapiekanych, smażonych i grillowanych. Oszczędza czas spędzony w kuchni oraz przydaje się we wszystkich sytuacjach kryzysowych, gdy w ciągu kilku minut trzeba stworzyć smaczne danie dosłownie "z niczego". W odróżnieniu od bulionu drobiowego instant zawiera drobne kawałki warzyw, które w trakcie gotowania pęcznieją dodając aromatu gotowej potrawie.
Składniki rosołu drobiowego w proszku
sól, maltodekstryna, cukier, tłuszcz drobiowy (3%), cebula, kurkuma, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), marchew, olej rzepakowy, nać pietruszki, pieprz czarny, pietruszka, pasternak, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, aromat.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 190 kcal (795 kJ); tłuszcz 4,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g; węglowodany 38 g, w tym cukry 35 g; błonnik 1,4 g; białko 14 g; sól 49,2 g.
Sposób przygotowania rosołu drobiowego w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g rosołu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | sól, maltodekstryna, cukier, tłuszcz drobiowy (3%), cebula, kurkuma, hydrolizat białka roślinnego (sojowego), marchew, olej rzepakowy, nać pietruszki, pieprz czarny, pietruszka, pasternak, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, aromat; |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |