Bulion o smaku wędzonki
Opis
Bulion o smaku wędzonki - zupa instant
ang. smoke-flavoured bouillon;
hiszp. caldo de sabor ahumado;
niem. Brühe mit Rauchgeschmack;
fran. bouillon aromatisé à la fumée;
ros. бульон со вкусом дыма;
Nazwa „bulion” wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z mięsa drobiowego, wołowego lub baraniego z dodatkiem warzyw i, niekiedy, ryb. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą, co najmniej 3 godzinną obróbkę termiczną. Tak dugi czas gotowania pozwala w pełni przeniknąć białkom i mikroelementom zawartym w mięsie do wywaru, przez co uzyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę.
Bulion instant o smaku wędzonki to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru na bazie kiełbasy, boczku lub wędzonego kurczaka. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Bulion o smaku wędzonki to świetny dodatek do tradycyjnych potraw polskich na bazie kapusty (np. bigosu) oraz warzyw strączkowych (np. fasolka po bretońsku), jak również potraw z wieprzowiny (duszona golonka, gicz jagnięca, itp.). Nadaje się do wykorzystania jako podstawa sosów mięsnych, może również stanowić składnik potraw z dziczyzną. Używany do gotowania potraw warzywnych nadaje im typowy posmak wędzonki gwarantując zachowanie wegetariańskiego charakteru posiłku.
Składniki bulionu o smaku wędzonki w proszku
sól, skrobia pszenna, cukier, aromat dymu wędzarniczego (3,50%), marchew, kurkuma, nać pietruszki, pieprz czarny, tłuszcz palmowy, pasternak, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 133 kcal (557 kJ); tłuszcz 1,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g; węglowodany 29,4 g, w tym cukry 6,3 g; błonnik 1,4 g; białko 0,8 g; sól 61,6 g.
Sposób przygotowania bulionu o smaku wędzonki w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g bulionu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | sól, skrobia pszenna, cukier, aromat dymu wędzarniczego (3,50%), marchew, kurkuma, nać pietruszki, pieprz czarny, tłuszcz palmowy, pasternak, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |