Bulion grzybowy
Opis
Bulion grzybowy - zupa instant
ang. mushroom bouillon;
hiszp. caldo de setras;
niem. Pilzbrühe;
fran. bouillon de champignons;
ros. грибной бульон;
Nazwa „bulion” wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z mięsa drobiowego, wołowego lub baraniego z dodatkiem warzyw i, niekiedy, ryb. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą, co najmniej 3 godzinną obróbkę termiczną. Tak dugi czas gotowania pozwala w pełni przeniknąć białkom i mikroelementom zawartym w mięsie do wywaru, przez co uzyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę.
Bulion instant o smaku grzybowym to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru z dodatkiem szlachetnych grzybów leśnych. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Bulion grzybowy to świetny dodatek do tradycyjnych potraw polskich na bazie kapusty (np. bigosu) oraz wszelkiego rodzaju dań mięsnych, zwłaszcza opartych na dziczyźnie, wieprzowinie i wołowinie. Nadaje się do wykorzystania jako podstawa aromatycznych sosów do potraw wegetariańskich i wegańskich, dobrze komponuje się z falafelami, soczewicą, fasolą oraz wszystkimi odmianami serów żółtych i białych oraz tofu.
Składniki bulionu grzybowego w proszku
sól, skrobia pszenna, cukier, marchew, pasternak, tłuszcz palmowy, nać pietruszki, pieprz czarny, kurkuma, aromat, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; suszone grzyby (0,02%).
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 150 kcal (645 kJ); tłuszcz 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g; węglowodany 33 g, w tym cukry 12 g; błonnik 1,3 g; białko 0,8 g; sól 58,3 g.
Sposób przygotowania bulionu grzybowego w proszku
Do 1 litra zimnej wody wsypać 20 g bulionu grzybowego instant i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | sól, skrobia pszenna, cukier, marchew, pasternak, tłuszcz palmowy, nać pietruszki, pieprz czarny, kurkuma, aromat, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; suszone grzyby (0,02%) |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |