Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

Bulion grzybowy

Bulion grzybowy - z grzybami leśnymi - Aromatika
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010400264

Opis

Bulion grzybowy - zupa instant

ang. mushroom bouillon;
hiszp. caldo de setras;
niem. Pilzbrühe;
fran.  bouillon de champignons;
ros.  грибной бульон;


Nazwa „bulion” wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z mięsa drobiowego, wołowego lub baraniego z dodatkiem warzyw i, niekiedy, ryb. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą, co najmniej 3 godzinną obróbkę termiczną. Tak dugi czas gotowania pozwala w pełni przeniknąć białkom i mikroelementom zawartym w mięsie do wywaru, przez co uzyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę. 

Bulion instant o smaku grzybowym to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru z dodatkiem szlachetnych grzybów leśnych. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Bulion grzybowy to świetny dodatek do tradycyjnych potraw polskich na bazie kapusty (np. bigosu) oraz wszelkiego rodzaju dań mięsnych, zwłaszcza opartych na dziczyźnie, wieprzowinie i wołowinie. Nadaje się do wykorzystania jako podstawa aromatycznych sosów do potraw wegetariańskich i wegańskich, dobrze komponuje się z falafelami, soczewicą, fasolą oraz wszystkimi odmianami serów żółtych i białych oraz tofu. 


   Składniki bulionu grzybowego w proszku

sól, skrobia pszenna, cukier, marchew, pasternak, tłuszcz palmowy, nać pietruszki, pieprz czarny, kurkuma, aromat, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; suszone grzyby (0,02%).

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 150 kcal (645 kJ); tłuszcz 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g; węglowodany 33 g, w tym cukry 12 g; błonnik 1,3 g; białko 0,8 g; sól 58,3 g.
 

   Sposób przygotowania bulionu grzybowego w proszku

Do 1 litra zimnej wody wsypać 20 g bulionu grzybowego instant i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut stale mieszając.

Dane techniczne

Postać proszek
Skład sól, skrobia pszenna, cukier, marchew, pasternak, tłuszcz palmowy, nać pietruszki, pieprz czarny, kurkuma, aromat, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; suszone grzyby (0,02%)
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie zupa instant
Wskazania -
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl