PRZYPRAWA MYŚLIWSKA
Opis
PRZYPRAWA MYŚLIWSKA
ang. spices for venison;
hiszp. especias para carne de venado;
niem. Würze für Wildfleisch;
fran. épices pour gibier;
ros. приправа для дичи;
Dziczyzna dość rzadko pojawia się na polskich stołach, przede wszystkim ze względu na ograniczoną dostępność, wysoką cenę oraz konieczność dłużej i bardziej czasochłonnej obróbki niż w przypadku pozostałych mięs. Wyróżnia się też specyficznym smakiem i aromatem, które, przy niewłaściwym przygotowaniu potrawy, potrafią negatywnie wpłynąć na jej ostateczny wydźwięk. Tymczasem sarnina, mięso z zająca, jelenia, łosia, dzika czy dzikiego ptactwa należy do najchudszych i najbardziej wartościowych pod względem zawartości białka, jak również najzdrowszych (ze względu na brak sztucznych dodatków przyswajanych wraz z paszami przemysłowymi) dostępnych na rynku. Obfituje w magnez, fosfor, wapń i witaminy z grupy B, stanowiąc jednocześnie pożywne źródło łatwoprzyswajalnego żelaza.
Mieszanka Myśliwska to wyjątkowa kompozycja ziół i przypraw korzennych podkreślających smak i aromat dań z dziczyzny. Wykorzystana w formie marynaty (przez zmieszanie z niewielką ilością oleju, wina bądź rozcieńczonego octu) ułatwia i przyspiesza kruszenie mięsa i pozbawia go specyficznej woni, umożliwiając przygotowanie apetycznych potraw nawet początkującym kucharzom prowadzącym dopiero pierwsze eksperymenty z daniami z mięsa dzikiej zwierzyny. Gorczyca i pieprz nadają dziczyźnie pożądanej ostrości, ziele angielskie, jałowiec i lubczyk podkreślają jego leśny charakter, bazylia i rozmaryn pozbawiają mięso goryczki, zaś aromatyczne przyprawy wschodnie - dopełniają wydźwięku całości.
Przyprawa myśliwska może być używana jako składnik bejc i marynat, ale można ją również wykorzystać do aromatyzowania i doprawiania mięs bezpośrednio przed obróbką cieplną. Idealnie nadaje się zarówno do przygotowania dań pieczystych, jak i duszonych (np. różnego typu gulaszów, bigosów i bitek). Potrawy gotowane z jej udziałem doskonale komponują się ze wszelkiego rodzaju naturalnymi, "dzikimi" dodatkami takimi jak duszone grzyby, żurawina, pikantne i wytrawne sosy z leśnych malin, porzeczek, jagód i jeżyn, etc. Zdecydowanie można też polecić ją do aromatyzowania tradycyjnej wieprzowiny i drobiu.
SKŁAD: sól, cebula, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, gorczyca biała, bazylia, ziele angielskie, marchew, jałowiec, lubczyk, rozmaryn, imbir;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Gulasz z dzika
1 kg mięsa z dzika
2 duże marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1/2 selera
1 świeża papryka
1 szklanka bulionu
25 g przyprawy myśliwskiej
5 owoców jałowca, pieprz,
sól, olej
świeżo mielony pieprz
Mięso przemrozić. Po odmrożeniu oczyścić z żył i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem i podlać bulionem, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, a całość posypać przyprawą myśliwską. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w cienkie paski. Dodać do mięsa razem z owocami jałowca i niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Dusić kolejne pół godziny, po czym doprawić do smaku solą i pozostałą częścią świeżo zmielonego pieprzu. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami duszonymi na maśle lub ogórkami kwaszonymi. ięso przemrozić.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, cebula, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, gorczyca biała, bazylia, ziele angielskie, marchew, jałowiec, lubczyk, rozmaryn, imbir |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do dań z dziczyzny |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |