PRZYPRAWA DO ŻEBEREK
Opis
PRZYPRAWA DO ŻEBEREK
ang. pork ribs seasoning;
hiszp. especias para costillas;
niem. Schweinerippchen Gewürze;
fran. épices pour côtes de porc;
ros. приправы для свиные ребрышки;
Żeberka, choć z pewnością trudno je zaliczyć do mięs chudych, mają grono swoich zagorzałych zwolenników. Drobne, chude kosteczki obleczone niezwykle delikatnym i smacznym mięsem, doskonale nadają się do pieczenia, smażenia, grillowania i wędzenia, zaś odpowiednio przyrządzone stają się podstawą wielu tradycyjnych potraw polskich, m.in. z dodatkiem kapusty, fasoli grochu. Można je serwować jako dodatek do zup, samodzielne danie bądź też w towarzystwie ziemniaków i kaszy, idealnie też nadają się do marynowania i peklowania .
Przyprawa do żeberek jest mieszanką roślin przyprawowych dobranych w taki sposób, by jak najpełniej wydobyć naturalne walory smakowe tego rodzaju mięsa. Opiera się na ziołach, które prócz wyjątkowego aromatu posiadają również właściwości prozdrowotne ułatwiające trawienie (w szczególności tłustych potraw), przyspieszające wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz stymulujące przemiany metaboliczne. Jednocześnie wpływają one korzystnie na działanie układu pokarmowego i wzmacniają naturalną odporność organizmu. Gorczyca i papryka chili nadają mięsu pikantnej wymowy, zaś imbir w połączeniu z kminkiem – orientalnej nuty. Przyprawę stosować można zarówno do marynowania żeberek (zaleca się pozostawienie mięsa w chłodnym miejscu przez co najmniej 2-3 godziny), jak i doprawiania już gotowej potrawy.
SKŁAD: sól, czosnek, papryka słodka, kukurydza, cukier, cebula, bazylia, majeranek, tymianek, kminek, szczypiorek, ziele angielskie, oleorezyna papryki - barwnik naturalny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Żeberka duszone po staropolsku
1 kg żeberek z kośćmi
1 cebula
2 ząbki czosnku
25 g przyprawy do żeberek
3 ziarenka ziela angielskiego
250 ml bulionu wołowego albo warzywnego
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
Mięso umyć pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na porcje (po 2-3 żeberka na sztukę). Posypać połową przyprawy do żeberek i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu cebulę z czosnkiem obrać i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, na nim krótko obsmażać mięso z każdej strony, po czym wyjąć i odstawić na osobnym talerzu. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pokrojony czosnek i ziele angielskie oraz resztę przyprawy do żeberek i całość zalać bulionem. Do gotującego bulionu włożyć żeberka, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 90 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać mąkę, która zagęści powstały sos.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, czosnek, papryka słodka, kukurydza, cukier, cebula, bazylia, majeranek, tymianek, kminek, szczypiorek, ziele angielskie, oleorezyna papryki - barwnik naturalny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do pieczeni mięsnych z żeberek |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |