PRZYPRAWA DO GRILLA "SMOKY GRILL"
Opis
PRZYPRAWA DO GRILLA "SMOKY GRILL"
ang. "Smoky grill" seasoning for grill dishes;
hiszp. condimento “smoky grill” para platos de parrilla;
niem. „Rauchigen Grill“ zu Grillgerichten Würze;
fran. assaisonnement « grill fumé » à des plats grillés;
ros. приправа «копченый гриль» для блюд на гриле;
Pierwsze promienie wiosennego słońca to zielone światło dla miłośników gotowania w plenerze. Grillowanie, czyli przyrządzanie potraw opiekanych na ruszcie, jest prawdziwą sztuką, a jednocześnie pozwala na niekończące poszukiwanie nowych smaków tradycyjnych kompozycji kulinarnych. Jednym ze sposobów wydobycia najczystszej esencji smakowych i kompletnego aromatycznego bukietu jest stosowanie mieszanek ziołowych uwydatniających naturalne walory produktów używanych do gotowania.
Przyprawa do grilla „Smoky Grill” z solą morską to wyjątkowo aromatyczna kompozycja drobno zmielonych ziół sporządzona z myślą o wszystkich potrawach mięsnych i warzywnych przyrządzanych na grillu. Wzbogaca smak kiełbas, karkówki, boczku, szaszłyków wieprzowych i drobiowych, ryb, papryki, pomidorów, cebuli, cukinii, bakłażanów oraz innych mięs i warzyw tradycyjnie opiekanych na ruszcie. Ze względu na swoją drobną gramaturę nie przypala się, lecz stanowi jednolitą formę panierki. Może być stosowana również w postaci marynaty po uprzednim wymieszaniu z olejem. Doskonale sprawdza się również jako przyprawa do mięs i warzyw opiekanych w piekarniku oraz smażonych na patelni. Dzięki zawartości znacznych ilości wędzonej papryki nadaje potrawom charakterystycznego posmaku wędzonki (nawet jeśli poddawano je bardzo krótkiej obróbce termicznej), oraz atrakcyjnej wizualnie, apetycznej barwy.
SKŁAD: papryka słodka wędzona (36,94%), sól morska (27%), cukier trzcinowy (9%), czosnek, kolendra, cebula, papryka chili, pieprz czarny, rozmaryn, liście laurowe, nać pietruszki, majeranek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Polędwiczki wieprzowe w sosie czosnkowym
2 polędwiczki wieprzowe
25 g przyprawy smoky grill z solą morską
1 limonka
1 łyżka oleju
2 główki czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka miodu
1 limonka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki mielonego chili
Z limonki, oleju i przyprawy smoky grill przygotować marynatę do mięsa. Polędwiczki obtoczyć w marynacie, odstawić na 1 godzinę. Rozpalić grill. Na rozpalonych węglach ułożyć główki czosnku. Piec do momentu, aż łupiny sczernieją. Wyjąć czosnek, zawinąć w folię aluminiową, przełożyć na nisko ułożony ruszt i opiekać, aż ząbki staną się miękkie. Upieczony czosnek przekroić na pół i wycisnąć miąższ. Większe kawałki pokroić nożem lub rozgnieść widelcem. Dodać miód, gęstą śmietanę i chili. Dokładnie wymieszać, po upływie 10 minut doprawić do smaku sokiem z limonki. W tym czasie na wyżej ułożonym ruszcie opiekać polędwiczki aż w środku staną się miękkie, a z zewnątrz - chrupiące. Mięso podawać z sosem czosnkowym i ulubioną sałatką warzywną.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka słodka wędzona (36,94%), sól morska (27%), cukier trzcinowy (9%), czosnek, kolendra, cebula, papryka chili, pieprz czarny, rozmaryn, liście laurowe, nać pietruszki, majeranek |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do mięs i warzyw z grilla |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |