

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
Przyprawa Bosforska
Opis
Przyprawa Bosforska - do potraw kuchni tureckiej
ang. seasoning for Turkish dishes;
hiszp. condimento para platos turcos;
niem. Gewürz für türkische Gerichte;
fran. assaisonnement pour plats turcs;
ros. приправа для турецких блюд;
Przyprawa bosforska to aromatyczna kompozycja grubomielonych przypraw stosowanych tradycyjnie w kuchni półwyspu Azji Mniejszej. To mieszanka skomponowana specjalnie z myślą o podkreślaniu smaku baraniny, jagnięciny i wołowiny podawanych w formie grillowanych na pionowym ruszcie lub pieczonych kawałków mięsa z dodatkiem duszonych warzyw i orzeźwiających, nabiałowych sosów (na bazie kefiru lub jogurtu z dodatkiem świeżej mięty i soku z cytryny). To również wyśmienita przyprawa do mięsa mielonego używanego jako farsz do zapiekanek z bakłażana, cukinii, papryki i dojrzałych pomidorów z siekaną cebulą. Świetnie sprawdza się w towarzystwie potraw jajecznych oraz wegetariańskich, z datkiem kasz (zwłaszcza bulgur), humusu oraz tureckiego pieczywa. Może być wykorzystana do przygotowania tradycyjnych potraw tureckich jak lahmacun, pierożki manti, mięsnego burka czy warzywnego imam bayildi, a także stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy z oliwek.
Składniki
curry, sól, gorczyca biała, papryka czerwona, cebula, cukier, czosnek, marchew, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 1294kJ/309kcal; tłuszcz 9,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g; węglowodany 36,0 g, w tym cukry 15,7 g; błonnik 16,9 g; białko 11,7 g; sól 21,1 g.
Skala ostrości
1/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą Bosforską
Patlican Musaka
2 bakłażany
200 g mielonego mięsa wołowego
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki przyprawy bosforskiej
sól, pieprz
1/2 -1 szklanka bulionu drobiowego
olej do smażenia
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w talarki, papryki umyć i posiekać w kostkę. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Włożyć do lekko osolonej wody i zostawić na ok. 30 minut. Osuszyć za pomocą papierowych ręczników, po czym obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć. Na pozostałym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek i paprykę, a po ok. 5 minutach - zmielone mięso. Podlać przecierem pomidorowym. Dodać przyprawę bosforską, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem (o ile potrzeba). Dusić 15 minut, w razie potrzeby podlewać bulionem.
Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki bakłażana. Na warzywo nałożyć mięsno-warzywny farsz. Całość przykryć plastrami świeżych pomidorów i posypać natką pietruszki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 180 st. C około 20-30 minut, aż pomidory staną się miękkie. Podawać z ryżem i jogurtem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |