PRZYPRAWA WIELKOPOLSKA (MASPOLANKA)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200143

Opis

POSYPKA WIELKOPOLSKA (MASPOLANKA)
 

ang. "meat à la Maspolanka" seasoning for sprinking meats;
hiszp. "carne à la Maspolanka" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Fleisch à la Maspolanka" Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la Maspolanka" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "Мясо-ля Maspolanka" приправа для мяса;


Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i obsypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu. 

Posypka Maspolanka bazuje na barwnych przyprawach zwyczajowo stosowanych w kuchni wielkopolskiej. Dominującą nutą smakową jest tu papryka, uzupełniona lekko pikantnymi i bardzo atrakcyjnymi wizualnie pełnymi ziarnami białej i czarnej gorczycy. Nieznacznej pikanterii dodaje młotkowany pieprz, zaś cała kompozycja wyróżnia się smakowitym wydźwiękiem dzięki dodatkowej zawartości dużych kawałków cebuli i marchwi. Posypka wielkopolska doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych i zup. Dobrze komponuje się z potrawami na bazie twarogu, żółtego sera i jaj. Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy.


SKŁAD:
 papryka czerwona grys, gorczyca biała, marchew grys, cebula grys, pieprz czarny, gorczyca czarna
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kaczka po poznańsku

1 średniej wielkości kaczka
3 jabłka
2 łyżeczki majeranku
25 g obsypki wielkopolskiej (maspolanki)
sól, pieprz do smaku
olej


Kaczkę dokładnie wypatroszyć, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zewnętrzną część tuszy natrzeć olejem i posypać połową obsypki wielkopolskiej. Od środka mięso natrzeć pieprzem i pozostałą połową obsypki wielkopolskiej, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Posypać majerankiem. Owocami nadziać mięso, a kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Piec w temp. ok. 120 st. C przez 1,5 do 2 godzin, od czasu do czasu podlewając pieczeń tworzącym się sosem. Podawać z pyzami i modrą kapustą.
 

Dane techniczne

Postać grys
Skład papryka czerwona grys, gorczyca biała, marchew grys, cebula grys, pieprz czarny, gorczyca czarna
Zawartość soli NIE
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do doprawiania i dekoracji potraw
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl