PRZYPRAWA WIELKOPOLSKA (MASPOLANKA)
Opis
POSYPKA WIELKOPOLSKA (MASPOLANKA)
ang. "meat à la Maspolanka" seasoning for sprinking meats;
hiszp. "carne à la Maspolanka" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Fleisch à la Maspolanka" Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la Maspolanka" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "Мясо-ля Maspolanka" приправа для мяса;
Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i obsypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu.
Posypka Maspolanka bazuje na barwnych przyprawach zwyczajowo stosowanych w kuchni wielkopolskiej. Dominującą nutą smakową jest tu papryka, uzupełniona lekko pikantnymi i bardzo atrakcyjnymi wizualnie pełnymi ziarnami białej i czarnej gorczycy. Nieznacznej pikanterii dodaje młotkowany pieprz, zaś cała kompozycja wyróżnia się smakowitym wydźwiękiem dzięki dodatkowej zawartości dużych kawałków cebuli i marchwi. Posypka wielkopolska doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych i zup. Dobrze komponuje się z potrawami na bazie twarogu, żółtego sera i jaj. Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy.
SKŁAD: papryka czerwona grys, gorczyca biała, marchew grys, cebula grys, pieprz czarny, gorczyca czarna;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kaczka po poznańsku
1 średniej wielkości kaczka
3 jabłka
2 łyżeczki majeranku
25 g obsypki wielkopolskiej (maspolanki)
sól, pieprz do smaku
olej
Kaczkę dokładnie wypatroszyć, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zewnętrzną część tuszy natrzeć olejem i posypać połową obsypki wielkopolskiej. Od środka mięso natrzeć pieprzem i pozostałą połową obsypki wielkopolskiej, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Posypać majerankiem. Owocami nadziać mięso, a kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Piec w temp. ok. 120 st. C przez 1,5 do 2 godzin, od czasu do czasu podlewając pieczeń tworzącym się sosem. Podawać z pyzami i modrą kapustą.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | papryka czerwona grys, gorczyca biała, marchew grys, cebula grys, pieprz czarny, gorczyca czarna |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do doprawiania i dekoracji potraw |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |