Przyprawa Bałkańska
Opis
Przyprawa Bałkańska - do potraw kuchni bałkańskiej
ang. seasoning for Spanish dishes;
hiszp. condimento para platos españoles;
niem. Gewürz für spanische Gerichte;
fran. assaisonnement pour plats espagnols;
ros. приправа для испанских блюд;
Przyprawa bałkańska to aromatyczna kompozycja grubomielonych przypraw przeznaczona do posypywania mięs pod koniec ich obróbki kulinarnej. Nadaje potrawom szlachetnego wyglądu oraz wzbogaca ich smak nutą ziołową bazującą na specjalnie dobranych składnikach. Idealnie sprawdza się zarówno w przypadku mięs grillowanych (karkówki, żeberek, szaszłyków drobiowych i kiełbas) jak i pieczonych w piekarniku. Bazuje na łagodnych w smaku składnikach oraz słodkiej papryce, dzięki czemu może być wykorzystywana do przyprawiania potraw przeznaczonych dla dzieci oraz osób preferujących mniej pikantne smaki. Posypka bałkańska sprawdza się także jako dodatek do potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy i czerwonego wina.
Składniki
papryka czerwona słodka, sól, gorczyca biała, czosnek, cukier, pieprz czarny, oregano, bazylia, czarnuszka cząber.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: Wartość energetyczna 1499kJ/385kcal; tłuszcz 5,79 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g; węglowodany 53,8 g, w tym cukry 29,6 g; białko 14,5 g; sól 10,8 g.
Skala ostrości
0/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą Bałkańską
Bałkańskie kotlety mielone z sosem lutenica
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
1 jajko
1 sucha bułka kajzerka
1 szklanka mleka
1 bakłażan
4 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
500 ml passaty pomidorowej
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
50 g przyprawy bałkańskiej
50 g masła klarowanego
sól, pieprz, cukier
Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na nim ułożyć papryki (wierzchem do góry), wstawić do piekarnika i piec 40 min. w temp. 180 st.C. Gdy skórka papryki zacznie się przypalać, wyłączyć grzałkę i zostawić warzywa, aż piekarnik lekko zaparuje. W tym czasie obrać średnią cebulę i bakłażana. Warzywa pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać passatą pomidorową. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu. Gdy zmiękną, dodać miąższ z upieczonych i obranych ze skórki papryk. Całość zmiksować i doprawić do smaku cukrem i octem balsamicznym.
Mielone mięso wymieszać ze startą na tarce dużą cebulą, jajkiem i namoczoną w mleku kajzerką. Dodać 25 g przyprawy bałkańskiej. Z masy mięsnej uformować niewielkie kulki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie półsurowe kotlety przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, posypać pozostałą częścią przyprawy bałkańskiej i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut w temp. 150 st. C. Podawać z paprykowym sosem lutenica.
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | przyprawa do potraw kuchni bałkańskiej, posypka do mięs |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |