PRZYPRAWA GAJOWEGO
Opis
POSYPKA GAJOWEGO
ang. "meat à la hunter" seasoning to sprinkle meats;
hiszp. "carne à los cazadores" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Jäger-Fleisch " Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la chasseur" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "мясо-ля охотника" приправа для мяса;
Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i posypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu.
Posypka gajowego polecana jest przede wszystkim do aromatyzacji i poprawy wyglądu serwowanych potraw z dziczyzny. Bazuje na barwnych przyprawach zwyczajowo stosowanych w kuchni staropolskiej do wydobycia naturalnego aromatu kuraków, mięsa z zajęcy, dzików oraz sarniny. Intensywna czerwień grysu z marchwi przeplata się z ciemnymi akcentami młotkowanego pieprzu i kminku, które dodają mięsu pikantnej nuty, a jednocześnie sprawiają, że nawet tłuste dania łatwo i szybko się trawią. Czosnek i cebula podkreślają charakterystyczną nutę smakową dziczyzny, zaś czerwona papryka nadaje ostatecznej potrawie apetycznego, złocistego odcienia. Posypka gajowego doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy, soku z cytryny i czerwonego wina.
SKŁAD: marchew, czosnek, cebula, papryka czerwona, pieprz czarny, kminek;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
Dane techniczne
Postać | grys |
Skład | marchew, czosnek, cebula, papryka czerwona, pieprz czarny, kminek |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do doprawiania i dekoracji potraw |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |