PRZYPRAWA MADZIARSKA
Opis
POSYPKA MADZIARSKA
ang. "meat à la hungarian" seasoning to sprinkle meats;
hiszp. "carne à húngaro" condimento para espolvorear carnes;
niem. "Ungarisch-Fleisch " Würzen um Fleisch streuen;
fran. "viande à la hongrois" assaisonnement pour saupoudrer viandes;
ros. "мясо-ля венгерский" приправа для мяса;
Posypki do mięs należą do specyficznego rodzaju mieszanek przyprawowych pełniących dwojaką rolę: z jednej strony wpływających na wzbogacenie walorów smakowych przygotowywanych potraw, z drugiej - nadają im szczególnie atrakcyjną formę wizualną. Najczęściej komponowane są z kilku uważnie wyselekcjonowanych składników wzajemnie uzupełniających się tak pod względem aromatycznym, jak i wizualnym. Grubo-mielone i wielobarwne mogą być stosowane zarówno jako marynaty bazowe, jak i posypki używane pod koniec smażenia czy pieczenia do nadania potrawie ostatecznego, niepowtarzalnego wyglądu.
Posypka madziarska składa się z tradycyjnych przypraw używanych do aromatyzacji potraw kuchni naszych bratanków Węgrów. Umiejętnie łączy składniki warzywne z pachnącymi ziołami i pikantnymi przyprawami, tworząc jednocześnie atrakcyjną wizualnie mieszankę barw. Przeplata czerwień grysu z marchwi z zielonymi płatkami cząbru, bazylii i oregano, białymi kuleczkami gorczycy oraz ciemnymi ziarnami młotkowanego pieprzu oraz egzotycznej czarnuszki. Dzięki obecności mielonej papryki wzbogaconej dodatkiem jej ostrej odmiany pozwala uzyskać apetyczny, złocisty odcień opiekanych mięs, nadając im jednocześnie pikantnej nuty. Posypka madziarska doskonale sprawdza się jako panierka lub dodatek do wszelkiego rodzaju mięs grillowanych i pieczonych (karkówka, żeberka, szaszłyki drobiowe i kiełbasy), jak również potraw warzywnych na bazie pomidorów i papryki (leczo, sałatki, etc.). Może być również stosowana jako składnik marynat na bazie oliwy, soku z cytryny i czerwonego wina.
SKŁAD: papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, cebula, gorczyca biała, sól, cukier, marchew, pieprz czarny, czarnuszka, cząber, bazylia, oregano;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, cebula, gorczyca biała, sól, cukier, marchew, pieprz czarny, czarnuszka, cząber, bazylia, oregano |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do doprawiania i dekoracji potraw |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |