Przyprawa Argentyńska
Opis
Przyprawa Argentyńska - do potraw z grilla
ang. seasoning for Argentinian dishes;
hiszp. condimento para lplatos argentinos;
niem. Gewürz für die argentinische Küche;
fran. assaisonnement pour la cuisine argentine;
ros. приправа для аргентинской кухни;
Kuchnia argentyńska kojarzy się przede wszystkim z wołowiną, przyrządzaną i podawaną na wiele różnych sposobów. Na argentyńskich stołach bezapelacyjnie króluje czerwone mięso, z którego powstaje większość tradycyjnych, lokalnych potraw, takich jak bife de lomo i tira de asado, czyli wołowa polędwiczka i wołowe żeberka, jak również chuletas (kotlety wołowe), matambre relleno (rolada wołowa) czy empanadas, czyli rodzaj pierogów z mięsnym (wołowym) nadzieniem. Do najbardziej rozpowszechnionych sposobów przygotowania potraw należy jednak grill, nazywany w Argentynie „parilla”. Grillowane mięso spożywa się najczęściej z pieczywem i sosem chimichurri, stanowiącym rodzaj marynaty opartej na czosnku, papryce i mieszance aromatycznych ziół wspomagających trawienie.
I to właśnie tradycyjny skład argentyńskiego chimichurri stanowił natchnienie przy sporządzaniu mieszanki przyprawowej Argentina. Aromatyczna i delikatnie pikantna, podkreśla naturalne walory smakowe wysokiej jakości mięsa przeznaczonego do grillowania, jak również nadaje pieczeniom apetycznego, smakowitego koloru ciemnego brązu. Dzięki obecności grubo mielonych składników oraz całych ziaren gorczycy nadaje się to tworzenia chrupiącej, atrakcyjnej wizualnie posypki, zaś ze względu na obecność tymianku ułatwia trawienie nawet bardziej wysmażonych kawałków mięsa. Ponieważ w jej składzie znajduje się już tłuszcz roślinny, przy sporządzaniu marynaty wymaga użycia mniejszej ilości oleju, może być też z powodzeniem wykorzystywana w formie „suchej” gwarantując uzyskanie pysznych, soczystych kotletów. Z powodzeniem nadaje się do stosowania do produkcji domowych wędlin, w szczególności wędzonej kiełbasy i ciemnego salcesonu.
Składniki przyprawy argentyńskiej
sól, gorczyca czarna, papryka słodka, cebula, chili, czosnek, kolendra, olej rzepakowy, mąka grochowa, tymianek, ekstrakt papryki, pieprz czarny, nać pietruszki.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 1026kJ/245kcal; tłuszcz 9,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10,8 g; węglowodany 24 g, w tym cukry 4,9 g; błonnik 7,6 g; białko 8,2 g; sól 42,7 g.
Skala ostrości
1/5 ,,,,,
Przepis kulinarny z przyprawą argentyńską
Grillowane steki wołowe w sosie chimichurri
500 g steków wołowych
50 g przyprawy argentina
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka liści kolendry
1 łyżeczka oregano
4-6 ząbków czosnku
1 mała papryczka chili
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki octu winnego czerwonego
ok. 1/2 szklanki oleju
sól, pieprz do smaku
Dzień przed grillowaniem przygotować sos chimichurri: nać pietruszki i kolendrę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, cebulę pokroić w małą kostkę, a papryczkę chili - w talarki. Dolać olej do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypać oregano, po czym dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Wstawić do lodówki na całą noc. Steki wołowe również przygotować można wcześniej: mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, po czym obficie posypać przyprawą argentyńską. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Piec na grillu po ok. 3 minuty z każdej strony. Podawać z zielonym sosem chimichurri i bagietką.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | kuchnia argentyńska, południowoamerykańska, do steków i potraw mięsnych z grilla |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |