PRZYPRAWA DO MIĘS GRILLOWANYCH
ang. spices for grilled meat;
hiszp. especias para carne de parilla;
niem. Gewürze für Fleisch vom Grill;
fran. épices pour viande grillée;
ros. специи для мяса на гриле;
O wyjątkowych właściwościach smakowych potraw przygotowywanych na grillu nie trzeba nikogo przekonywać. Dzięki powolnej obróbce cieplnej na ruszcie zyskują aromat, jakiego nigdy nie nabędą podczas tradycyjnego opiekania w piekarniku elektrycznym, zaś swobodnie wytapiający się tłuszcz pozwala uzyskać potrawy o pozytywnych właściwościach dietetycznych. Ostateczny rezultat grillowania to pyszna i zdrowa przekąska, której charakter w dużej mierze zależy nie tyle od umiejętności "kucharza" strzegącego potrawy przed przypaleniem, co od przypraw wykorzystanych do jej przygotowania .
Przyprawa do Mięs Grillowanych jest wyjątkową mieszanką nadającą grillowanym potrawom unikalnego, wyrazistego smaku. Kompozycja idealnie nadaje się do przyprawiania wszystkich rodzajów mięs (wieprzowiny, wołowiny i drobiu, w tym boczku, karkówki, schabu, udek i ćwiartek, piersi) oraz gotowych wędlin (kiełbasy i kaszanki), choć z równym powodzeniem może być stosowana do przyprawiania warzyw. Można ją stosować zarówno w postaci głównego składnika marynat, jak i w formie posypki używanej bezpośrednio przed rozpoczęciem grillowania. Z powodzeniem nadaje się do wykorzystania do doprawiania mięs pieczonych w piekarnikach elektrycznych i gazowych oraz jako dodatek do potraw duszonych, przygotowywanych w jak najbardziej tradycyjny sposób - już po zakończeniu sezonu grillowania.
SKŁAD: papryka czerwona słodka, sól, cukier, majeranek, tymianek, papryka czerwona chili, czosnek, regulator kwasowości - kwasek cytrynowy, bazylia, gorczyca biała, liść laurowy;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Grillowane roladki z bakłażana i białej kiełbasy
1 kg białej kiełbasy
1 bakłażan
25 g przyprawy Mięso Grillowane
1/2 łyżeczki soli
ketchu
Białą kiełbasę umyć pod strumieniem zimnej, bieżącej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć ostrym nożem w kratkę po obu stronach pęta. Posypać połową przyprawy Mięso Grillowane i ułożyć na aluminiowej taczce. Rozpocząć powolne opiekanie nad żarem. W tym czasie bakłażana myć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut, aby warzywo puściło sok. Odsączyć. Gdy kiełbasa nabierze złotego koloru, każde pęto owinąć plastrem/ami bakłażana i tak przygotowane roladki oprószyć ze wszystkich stron pozostałą częścią przyprawy Mięso Grillowane. Opiekać aż bakłażan się przyrumieni. Podawać z ketchupem.