PRZYPRAWA DO SKRZYDEŁEK
Opis
PRZYPRAWA DO SKRZYDEŁEK
ang. seasoning for chicken wings;
hiszp. especias para alas de pollo;
niem. Würze für Hähnchenflügel;
fran. épices pour ailes de poulet;
ros. приправа для крылышек;
Skrzydełka z kurczaka to rewelacyjna alternatywa dla pałek, udek czy ćwiartek. Cieszą się dużą popularnością, ponieważ są relatywnie tanie, a jednocześnie dostarczają całkiem sporo bardzo smacznego mięsa. Są także bardzo proste do przyrządzenia - wystarczy oprószyć je ulubioną kompozycją przypraw i następnie przez zaledwie kilkanaście minut poddawać obróbce cieplnej, by stworzyć przepyszny obiad, który ze smakiem spałaszują również najmłodsi członkowie rodziny. Skrzydełka nie wymagają również długiego marynowania, co skraca czas potrzebny na przygotowanie potrawy z ich udziałem. Ze względu na niewielkie rozmiary oraz strukturę można je wykorzystać w postaci zimnej przekąski, serwowanej z czosnkowymi lub ziołowymi dipami.
Przyprawa do skrzydełek stanowi miłą alternatywę dla innych kompozycji ziołowych przeznaczonych do aromatyzowania mięsa drobiowego. Drobnomielone składniki dokładnie przylegają do skrzydełek idealnie spełniając rolę marynaty, nadając im w krótkim czasie intensywny smak i ziołowy zapach. Mogą być wykorzystane jako posypka lub składnik sosów mięsnych, również innych gatunków. Dzięki zawartości czosnku i ostrej papryki wyróżnia się delikatną nutą pikanterii, zaś papryka słodka nadaje całej mieszance intensywną, czerwoną barwę, która dodaje apetyczności ostatecznej potrawie. Natomiast tymianek i majeranek nie tylko odpowiadają za wspaniałą woń przyrządzanego mięsa, lecz również pozytywnie wpływają na procesy trawienia.
SKŁAD: sól, kukurydza, czosnek, kolendra, cebula, papryka ostra, papryka słodka, cukier, tymianek, majeranek, papryka - barwnik naturalny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Skrzydełka z kurczaka po amerykańsku
1 kg skrzydełek z kurczaka,
50 g przyprawy do skrzydełek
1 szklanka zmiażdżonych płatków kukurydzianych
1 jajko
2 łyżki mąki
200 ml mleka
olej do głębokiego smażenia
Skrzydełka umyć pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i obsypać niewielką ilością przyprawy. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Następnie obgotować we wrzątku (ok. 10 minut). Osuszyć i ponownie, tym razem obficie, obsypać przyprawą. Ostawić na 30 minut. Następnie z mąki, mleka , jajek i płatków kukurydzianych wyrobić ciasto. Skrzydełka moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż do zrumienienia chrupiącej skorupki
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, kukurydza, czosnek, kolendra, cebula, papryka ostra, papryka słodka, cukier, tymianek, majeranek, papryka - barwnik naturalny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |