PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO CHIŃSKU
Opis
PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO CHIŃSKU
ang. seasoning for chicken Chinese style;
hiszp. especias para pollo de estilo chino;
niem. Würze für Huhn chinesischen Stil;
fran. épices pour le poulet chinois;
ros. приправа для курицы в китайском стиле;
Kuchnia chińska cieszy się dużą popularnością w Polsce, a drób serwowany na sposób chiński ma swoich zdecydowanych zwolenników nawet wśród najwykwintniejszych smakoszy. I nie chodzi tu o dania podobne do tych serwowanych w ulicznych budkach, gdzie przymiotnik "chiński" odnosi się najczęściej do stosowania ogromnych ilości sosu sojowego oraz mieszanki warzyw doprawianych solą, cukrem i sosem chili. Sekret wyjątkowego smaku orientalnych potraw tkwi w umiejętnym zastosowaniu egzotycznych, dalekowschodnich przypraw, jakie nadają tym daniom szczególnej lekkości. Smaczne, niskokaloryczne i o orzeźwiającym aromacie doskonale nadają się do spożywania w upalne dni.
Przyprawa do kurczaka po chińsku przeznaczona jest do stosowania jako aromatyzujący i koloryzujący dodatek do potraw orientalnych z dodatkiem mięsa drobiowego. Można ją stosować zarówno do tradycyjnego przyprawiania całych tusz drobiowych, jak i w formie marynaty na bazie oleju lub oliwy z oliwek. Doskonała do wszelkiego rodzaju pieczeni, potraw duszonych, gotowanych i smażonych, jak również opiekanych na grillu. Dzięki wysokiej zawartości kurkumy nadaje daniom apetycznego, złocistego koloru, natomiast zawartość imbiru i gałki muszkatołowej zapewnia gotowym potrawom szczególnie egzotyczny i głęboko korzenny posmak. Szczególnie polecana do kurczaka, choć można ją stosować również z gęsiną, do kaczki i wieprzowiny oraz jako dodatek do warzywnych potrawek lub dań z woka.
SKŁADNIKI: sól, kukurydza, cukier, curry (kurkuma, chili, kozieradka, gorczyca, kolendra, kmin rzymski, sól), imbir, kurkuma, kolendra, papryka ostra, czosnek, kardamon, gałka muszkatołowa, barwnik naturalny- ekstrakt kurkumy;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kurczak po chińsku
2 piersi kurczaka
1 litr bulionu drobiowego
1/2 opakowania mrożonki chińskiej
2 ząbki czosnku
sos sojowy
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po chińsku
300 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piersi z kurczaka umyć pod strumieniem zimnej, bieżącej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki. Obficie obtoczyć w przyprawie do kurczaka po chińsku i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 60 minut. Następnie na patelni rozgrzać olej, wrzucić obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku, po chwili dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor. Dodać mrożone warzywa oraz przecier pomidorowy i całość podlać bulionem. Doprawić do smaku resztą przyprawy do kurczaka po chińsku oraz solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około pół godziny, aż warzywa staną się miękkie. Wówczas rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, kukurydza, cukier, curry (kurkuma, chili, kozieradka, gorczyca, kolendra, kmin rzymski, sól), imbir, kurkuma, kolendra, papryka ostra, czosnek, kardamon, gałka muszkatołowa, barwnik naturalny- ekstrakt kurkumy |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |