PRZYPRAWA "KURCZAK SOCZYSTY"
ang. seasoning for chicken "juicy chicken ";
hiszp. condimento para pollo "pollo jugoso";
niem. Gewürz für Huhn "saftig Huhn";
fran. assaisonnement pour le poulet "poulet juteux";
ros. приправа для курицы "сочного цыпленка;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa „Kurczak Soczysty” jest tradycyjną kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych. Składa się z produktów warzywnych dopełniających naturalne bogactwo każdej potrawy z dodatkiem mięsa, jak również aromatycznych ziół nadających całości dania niepowtarzalnej nuty zapachowej. Mieszanka ma charakter uniwersalny, łączy zarówno przyprawy pikantne, jak i orientalno-korzenne. Dzięki zawartości papryki i pomidorów gotowe dania mięsne uzyskują charakterystyczny, apetyczny kolor złocisto-brązowy, dzięki czemu szczególnie chętnie i bez dodatkowej zachęty spożywane są przez dzieci. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. „Soczysty kurczak” idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: sól, cukier, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, lubczyk, majeranek, pietruszka, pomidor, marchew, cząber, tymianek, kminek, gałka muszkatołowa, bazylia, rozmaryn, szałwia, por, pieprz biały, barwnik naturalny- ekstrakt papryki);
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Soczysta pierś z kurczaka
2 piersi z kurczaka
10 g przyprawy kurczak soczysty
100 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oleju
20 g masła
Piersi z kurczaka umyć pod strumieniem zimnej wody i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym. Wyciąć błonki i ścięgna. Za pomocą pędzelka dokładnie nasmarować olejem, po czym posypać przyprawą „Kurczak Soczysty”. Odstawić w chłodne miejsce na 30-45 minut.
Przygotować naczynie żaroodporne. Dno lekko natłuścić, ułożyć obie piersi z kurczaka i delikatnie podlać taką ilością bulionu, by na dnie zebrało się 5-10 mm płynu (należy przy tym uważać, aby nie spłukać przyprawy). Następnie mięso obłożyć plasterkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C. Piec około 60-70 minut, co kwadrans obficie polewając piersi sokiem z dna naczynia lub pozostałym bulionem. Podawać lekko schłodzone.