PRZYPRAWA DO KURCZAKA UDKO PIECZONE
Opis
PRZYPRAWA DO KURCZAKA "UDKO PIECZONE"
ang. condiment for chicken sticks;
hiszp. condimiento para barritas de pollo;
niem. Gewürze für Huhn-Sticks;
fran. condiment pour les bâtonnets de poulet;
ros. приправа для курицы;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa Udko Pieczone powstała specjalnie z myślą o miłośnikach smacznych i lekkostrawnych potraw dietetycznych na bazie drobiu. Bazuje na tradycyjnej kompozycji przypraw stosowanych do doprawiania mięsa wzbogaconej o zawartość aromatycznych ziół, które dodają potrawom nie tylko fantastycznego zapachu, lecz również nadają im właściwości ułatwiające i przyspieszające przemianę materii. Dzięki zawartości kurkumy mięso po przygotowaniu zyskuje intensywną, złocisto-czerwoną barwę, a nieznaczny dodatek ostrej papryki odpowiada za nadanie mu delikatnie pikantnego posmaku. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. Idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, cukier, kurkuma, papryka czerwona ostra, imbir, kmin rzymski, pieprz czarny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pieczone udka z kurczaka z warzywami
4 udka z kurczaka
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
25 g przyprawy Udko Pieczone
50 ml oleju
25 g przyprawy Udko Pieczone wymieszać z olejem. Udka z kurczaka umyć pod strumieniem zimnej, bieżącej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w marynacie. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu cebulę obrać i posiekać w piórka, ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, a marchew i czosnek - w talarki. Wszystkie wymieszać. Udka z kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia i otoczyć warzywami. Całość polać pozostałą częścią marynaty. Piec w temp. 180 st.C przez około 60 minut. Można przykryć folią aluminiową - wówczas folie odkryć na kwadrans przed zakończeniem pieczenia, żeby skórka na mięsie stała się chrupiąca, a warzywa apetycznie się zarumieniły.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | Sól, papryka czerwona słodka, cukier, kurkuma, papryka czerwona ostra, imbir, kmin rzymski, pieprz czarny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |