PRZYPRAWA DO KURCZAKA "ZŁOTY KURCZAK"
Opis
PRZYPRAWA "ZŁOTY KURCZAK"
ang. "golden" condiment for chicken;
hiszp. condimiento para carne de pollo dorada;
niem. Klassische "goldene" Gewürz für Huhn;
fran. condiment pour le poulet d’Or;
ros. "Золотой" приправа дляк урицы;
Drób, a w szczególności mięso kurze, coraz częściej gości na polskich stołach. Białe, delikatne i bardzo smaczne, łatwe w obróbce oraz przygotowaniu, uważane jest za jedno z najzdrowszych dostępnych na rynku, idealne dla dzieci i osób starszych. Stosunkowo chude, a jednocześnie obfitujące w cenne składniki odżywcze, stanowi jeden z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania esencjonalnych bulionów podawanych chorym i rekonwalescentom. Zawiera m.in. wszystkie aminokwasy egzogenne, jakich nie potrafi wytwarzać samodzielnie ludzki organizm, ponadto dostarcza potasu,sodu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, oraz licznych witamin z grupy B. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, grillowania i duszenia, podczas których zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Przyprawa "Złoty Kurczak” jest tradycyjną kompozycją składników podnoszącą walory smakowe potraw drobiowych. Składa się z produktów warzywnych dopełniających naturalne bogactwo każdej potrawy z dodatkiem mięsa, jak również aromatycznych ziół nadających całości dania niepowtarzalnej nuty zapachowej. Mieszanka ma charakter uniwersalny, łączy zarówno przyprawy pikantne, jak i orientalno-korzenne. Dzięki zawartości papryki i curry gotowe dania mięsne uzyskują charakterystyczny, apetyczny kolor złocisto-brązowy, dzięki czemu szczególnie chętnie i bez dodatkowej zachęty spożywane są przez dzieci. Przyprawą można posypać mięso bezpośrednio przed obróbką termiczną lub po zmieszaniu z olejem wykorzystać ją jako rodzaj marynaty. „Złoty kurczak” idealnie komponuje się z drobiem pieczonym, smażonym i gotowanym na parze, jak również grillowanym.
SKŁAD: sól, papryka słodka, kukurydza, cukier, imbir, czosnek, papryka ostra, kurkuma, majeranek, kminek, rozmaryn, bazylia, chili, kardamon, gałka muszkatołowa, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Złote pałki z kurczaka
5-6 pałek (udek) z kurczaka
1/2 kg ziemniaków
2 łyżeczki przyprawy „Złoty kurczak”
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki oleju
Mięso drobiowe umyć pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) wymieszać z dwoma łyżeczkami przyprawy Złoty Kurczak. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części (ćwiartki lub ósemki), skropić olejem. Rozmaryn rozkruszyć. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć mięso przełożone ziemniakami. Warzywa oprószyć rozmarynem. Piec pod przykryciem przez 30 minut w temp. 180-200 st.C, następnie zdjąć pokrywkę i rumienić jeszcze ok. 20 minut.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka słodka, kukurydza, cukier, imbir, czosnek, papryka ostra, kurkuma, majeranek, kminek, rozmaryn, bazylia, chili, kardamon, gałka muszkatołowa, barwnik naturalny- ekstrakt papryki |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |