PRZYPRAWA DO KURCZAKA FAJITAS
Opis
PRZYPRAWA DO KURCZAKA FAJITAS
ang. fajita;
hiszp. fajita;
niem. Fajita;
fran. fajita;
ros. фахита, фахитас;
Fajita to nazwa dania wywodząca się prawdopodobnie od hiszpańskiego słowa „faja”, gdzie oznacza tyle co pasek lub wstążka i odnosi się do sposobu krojenia mięsa w cienkie, długie paseczki. Po raz pierwszy w oficjalnym obiegu pojawiła się na początku lat 70. XX w., choć receptura potrawy znana jest od co najmniej kilku stuleci. Pierwotnie przyrządzano ją z wołowiny, opiekanej na ruszcie i podawanej na kukurydzianych podpłomykach, niekiedy z dodatkiem cebuli i papryki oraz ostrego sosu z papryki jalapeño. Popularność zyskała z chwilą rozwoju w Stanach Zjednoczonych sieci restauracji serwujących dania meksykańskie w typie fastfood, a obecnie, znana już na całym świecie, zalicza się do grona najczęściej zamawianych potraw w Teksasie.
Mieszanka fajita złożona jest ze specjalnie wyselekcjonowanych przypraw dobranych w idealnych proporcjach oddających esencję smaku meksykańskich potraw. Doskonale nadaje się do podkreślenia smaku mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego, może być również używana jako dodatek do zapiekanych i duszonych potraw warzywnych. Uniwersalny charakter kompozycji umożliwia jej wykorzystanie do wydobycia esencji smakowych zup południowoamerykańskich oraz sosów, dressingów i dipów do sałatek. Nadaje się do stosowania zarówno w formie marynaty, jak i posypki. Dopełnia aromat serów, śmietany i jogurtów. Idealna do przyrządzania takich potraw jak pico de gallo, salsa mexicana, tacos, tamales, gorditas i quesadillas.
SKŁAD: sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, cukier, czosnek, papryka słodka, pietruszka, tymianek, rozmaryn, majeranek, szczypiorek, papryka zielona, barwnik naturalny- ekstrakt papryki;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Fajitas z kurczaka
500 g piersi z kurczaka
3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona)
2 cebule
2 ząbki czosnku
25 g przyprawy fajitas
1 opakowanie placków tortilla
1 pęczek kolendry
Salsa picante
2 świeże, obrane ze skórki pomidory
2 papryczki peperoni
1 ząbek czosnku
1 szalotka
szczypta oregano
1 łyżeczka oliwy
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w wąskie paski. Doprawić połową przyprawy fajitas i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w talarki, cebulę posiekać w piórka, czosnek przepuścić przez praskę. Zamarynowane mięso obsmażyć na rumiano, po czym zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać paprykę i czosnek oraz pozostałą część przyprawy fajitas i dusić aż warzywa staną się lekko miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę.
Na środek każdego placka tortilla nakładać niewielką ilość mięsa i warzyw i zawijać w rurkę. Podawać z ostrym sosem salsa picante (wszystkie podane składniki wymieszać blenderem) lub gotowym sosem tabasco, choć równie dobrze komponują się z pastą guacamole czy sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, cukier, czosnek, papryka słodka, pietruszka, tymianek, rozmaryn, majeranek, szczypiorek, papryka zielona, barwnik naturalny- ekstrakt papryki |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw drobiowych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |