PRZYPRAWA DO KURCZAKA FAJITAS

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200813

Opis

PRZYPRAWA DO KURCZAKA FAJITAS

ang. fajita;
hiszp. fajita;
niem. Fajita;
fran. fajita;
ros. фахита, фахитас;


Fajita to nazwa dania wywodząca się prawdopodobnie od hiszpańskiego słowa „faja”, gdzie oznacza tyle co pasek lub wstążka i odnosi się do sposobu krojenia mięsa w cienkie, długie paseczki. Po raz pierwszy w oficjalnym obiegu pojawiła się na początku lat 70. XX w., choć receptura potrawy znana jest od co najmniej kilku stuleci. Pierwotnie przyrządzano ją z wołowiny, opiekanej na ruszcie i podawanej na kukurydzianych podpłomykach, niekiedy z dodatkiem cebuli i papryki oraz ostrego sosu z papryki jalapeño. Popularność zyskała z chwilą rozwoju w Stanach Zjednoczonych sieci restauracji serwujących dania meksykańskie w typie fastfood, a obecnie, znana już na całym świecie, zalicza się do grona najczęściej zamawianych potraw w Teksasie. 

Mieszanka fajita złożona jest ze specjalnie wyselekcjonowanych przypraw dobranych w idealnych proporcjach oddających esencję smaku meksykańskich potraw. Doskonale nadaje się do podkreślenia smaku mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego, może być również używana jako dodatek do zapiekanych i duszonych potraw warzywnych. Uniwersalny charakter kompozycji umożliwia jej wykorzystanie do wydobycia esencji smakowych zup południowoamerykańskich oraz sosów, dressingów i dipów do sałatek. Nadaje się do stosowania zarówno w formie marynaty, jak i posypki. Dopełnia aromat serów, śmietany i jogurtów. Idealna do przyrządzania takich potraw jak pico de gallo, salsa mexicana, tacos, tamales, gorditas i quesadillas. 


SKŁAD:
sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, cukier, czosnek, papryka słodka, pietruszka, tymianek, rozmaryn, majeranek, szczypiorek, papryka zielona, barwnik naturalny- ekstrakt papryki
;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Fajitas z kurczaka

500 g piersi z kurczaka
3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona)
2 cebule
2 ząbki czosnku
25 g przyprawy fajitas
1 opakowanie placków tortilla
1 pęczek kolendry

Salsa picante
2 świeże, obrane ze skórki pomidory
2 papryczki peperoni
1 ząbek czosnku
1 szalotka
szczypta oregano
1 łyżeczka oliwy


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w wąskie paski. Doprawić połową przyprawy fajitas i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w talarki, cebulę posiekać w piórka, czosnek przepuścić przez praskę. Zamarynowane mięso obsmażyć na rumiano, po czym zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać paprykę i czosnek oraz pozostałą część przyprawy fajitas i dusić aż warzywa staną się lekko miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę.

Na środek każdego placka tortilla nakładać niewielką ilość mięsa i warzyw i zawijać w rurkę. Podawać z ostrym sosem salsa picante (wszystkie podane składniki wymieszać blenderem) lub gotowym sosem tabasco, choć równie dobrze komponują się z pastą guacamole czy sosem jogurtowo-czosnkowym. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka ostra, kolendra, kukurydza, cukier, czosnek, papryka słodka, pietruszka, tymianek, rozmaryn, majeranek, szczypiorek, papryka zielona, barwnik naturalny- ekstrakt papryki
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw drobiowych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl