PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200513

Opis

PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA

ang. seasoning for mexican dishes;
hiszp. condimiento para platos mexicanos;
niem. Würze für mexikanische Gerichte;
fran. assaisonnement pour les plats mexicains;
ros. приправа для блюд мексиканской;


Sztuka kulinarna Meksyku i okolic łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Należy do najbardziej urozmaiconych na świecie, jest pikantna i bardzo aromatyczna. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi. 

Przyprawa meksykańska to aromatyczna kompozycja zmielonych przypraw o pikantnym smaku, które spełniają jednocześnie dwie role: działają jako konserwanty i pobudzają apetyt, słabnący w tropikalnym upale typowym dla tego kraju. Nadają potrawom, w szczególności takim jak tortilla, salsa, burrito, enchilladas, taco czy nachos charakterystycznego, pikantnego smaku. Mieszanka doskonale nadaje się do stosowania jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być również wykorzystana w formie marynaty. 


SKŁAD:
sól, papryka słodka, kukurydza, imbir, kolendra, kminek, cebula, cukier, czosnek, papryka ostra, chili, pomidor
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Burrito z kurczaka

1 podwójna pierś z kurczaka
1 średnia cebula
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki śmietany
100 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
1 dojrzały pomidor
20 g przyprawy meksykańskiej z Aromatiki
1 opakowanie tortilli
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju


Pierś z kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Mięso obtoczyć w przyprawie meksykańskiej i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i drobno posiekać, pomidora pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, żółty ser zetrzeć na tarce (może być o dużych oczkach). Na patelni rozgrzać olej i dokładnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu, następnie domieszać fasolę i kukurydzę. Dusić kolejne 5 minut często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  
 
Placki tortilli rozłożyć pojedynczo. Na środek każdego nałożyć mięsne nadzienie, posypać pomidorami i żółtym serem, a na wierzchu rozprowadzić niewielką ilość śmietany. Tortille zawinąć w kwadraty (jak krokiety). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać niewielką ilością żółtego sera. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Podawać gorące. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka słodka, kukurydza, imbir, kolendra, kminek, cebula, cukier, czosnek, papryka ostra, chili, pomidor
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw kuchni meksykańskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl