

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA
Opis
PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA
ang. seasoning for mexican dishes;
hiszp. condimiento para platos mexicanos;
niem. Würze für mexikanische Gerichte;
fran. assaisonnement pour les plats mexicains;
ros. приправа для блюд мексиканской;
Sztuka kulinarna Meksyku i okolic łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Należy do najbardziej urozmaiconych na świecie, jest pikantna i bardzo aromatyczna. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi.
Przyprawa meksykańska to aromatyczna kompozycja zmielonych przypraw o pikantnym smaku, które spełniają jednocześnie dwie role: działają jako konserwanty i pobudzają apetyt, słabnący w tropikalnym upale typowym dla tego kraju. Nadają potrawom, w szczególności takim jak tortilla, salsa, burrito, enchilladas, taco czy nachos charakterystycznego, pikantnego smaku. Mieszanka doskonale nadaje się do stosowania jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być również wykorzystana w formie marynaty.
SKŁAD: sól, papryka słodka, kukurydza, imbir, kolendra, kminek, cebula, cukier, czosnek, papryka ostra, chili, pomidor;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Burrito z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
1 średnia cebula
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki śmietany
100 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
1 dojrzały pomidor
20 g przyprawy meksykańskiej z Aromatiki
1 opakowanie tortilli
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Pierś z kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Mięso obtoczyć w przyprawie meksykańskiej i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i drobno posiekać, pomidora pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, żółty ser zetrzeć na tarce (może być o dużych oczkach). Na patelni rozgrzać olej i dokładnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu, następnie domieszać fasolę i kukurydzę. Dusić kolejne 5 minut często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki tortilli rozłożyć pojedynczo. Na środek każdego nałożyć mięsne nadzienie, posypać pomidorami i żółtym serem, a na wierzchu rozprowadzić niewielką ilość śmietany. Tortille zawinąć w kwadraty (jak krokiety). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać niewielką ilością żółtego sera. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Podawać gorące.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka słodka, kukurydza, imbir, kolendra, kminek, cebula, cukier, czosnek, papryka ostra, chili, pomidor |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw kuchni meksykańskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |